Η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν ικανοποίησε απόλυτα τις προσδοκίες του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ότι μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνούσε να τεθεί σε εφαρμογή ένας φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο λεγόμενος φόρος Τόμπιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν είπε ότι η χώρα θα υποστηρίξει την επιβολή του φόρου μόνον εάν εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και συμπεριλαμβάνει χώρες οι οποίες θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι».

«Μπορούμε να τον υποστηρίξουμε εάν είναι παγκόσμιος και εάν συμπεριλαμβάνει ορισμένες πολύ σημαντικές χώρες» με νομοθεσίες με τις οποίες είναι αδύνατη η συνεργασία «σε φορολογικά θέματα», δήλωσε ο Τίμερμαν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι στις Κάννες.

Την Πέμπτη ο Σαρκοζί παραδέχθηκε ότι δεν υφίσταται παγκόσμια υποστήριξη για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, πρόταση η οποία είχε καταρριφθεί από τις ΗΠΑ σε προηγούμενες συνόδους της G20.

Ωστόσο είπε ότι η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ δεν ήγειραν αντιρρήσεις επί της αρχής.

Θα συνεχίσουμε τις επαφές με αυτές τις χώρες για να δημιουργήσουμε μια ομάδα κρατών που θα ηγούνται των προσπαθειών για την επιβολή του φόρου, που είναι «τεχνικά εφικτός, οικονομικά απαραίτητος και απολύτως ουσιώδης από ηθικής άποψης», είπε ο Σαρκοζί.