Διαφωνίες έχει προκαλέσει μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αιφνιδιαστική απόφαση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί να επιβάλλει το φόρο «Τόμπιν» επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Η υπουργός Προϋπολογισμού και εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές δήλωσε σήμερα ότι ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών «δεν έχει νόημα, εάν δεν υιοθετηθεί από την Ευρώπη, διότι εάν η Γαλλία τον επιβάλει μόνη, φυσικά θα παρακαμφθεί», αποκλείοντας με τον τρόπο αυτόν το ενδεχόμενο μονομερούς εισαγωγής του φόρου από τη Γαλλία.

«Προσπαθούμε να συσπειρώσουμε του εταίρους μας γύρω από την ανάγκη επιβολής αυτού του φόρου», είπε η Βαλερί Πεκρές αναφερόμενη στη Γερμανία, την Ιταλία και τη σχετική οδηγία που έχει επεξεργασθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η ιδέα συνίσταται στο ότι η Γαλλία υιοθετεί το σχέδιο της οδηγίας και κάνει την εκκίνηση, δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα» που είναι αναγκαίο «για να αποτελέσει την ατμομηχανή (της υιοθέτησης) αυτού του φόρου, όπως υπήρξε πάντοτε (η Γαλλία)» είπε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής του μέτρου αυτού σε συμπληρωματικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό που θα συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο, η υπουργός απάντησε:

«Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί, η απόφαση ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε χθες στο Βερολίνο την υπόσχεσή του για την επιβολή του νόμου αυτού στη Γαλλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Παρίσι μπορεί να τον επιβάλει μονομερώς, απέναντι στη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, η οποία επέμεινε ότι τάσσεται υπέρ μίας συντονισμένης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.