Ένα νέο θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες γύρω από τη χορήγηση της έκτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, δηλαδή των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, διακόπηκε στην ουσία στο Λουξεμβούργο, καθώς δεν κατέληγε σε κανένα αποτέλεσμα.

Με δεδομένο πως οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση συνεχίζονται, σε αντίθεση με τα όσα διαβεβαίωνε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, εκτιμήθηκε πως δεν είναι δυνατόν η σχετική έκθεση προόδου να έχει συνταχθεί μέχρι τις 13 του μήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίστηκε να αναβληθεί το Eurogroup, που θα λάμβανε χώρα στη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση της Ελλάδας πηγαίνει πίσω, τουλάχιστον έως τη σύνοδο της 18ης Οκτωβρίου, και με την τελική απόφαση να πρέπει να εκδοθεί έως το τέλος του ίδιου μήνα. Πού κολλάνε οι διαπραγματεύσεις;

Στο γεγονός πως, ενώ έχουν κλείσει τα δημοσιονομικά μέτρα για φέτος και το 2012, οι Ευρωπαίοι ζητούν περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις για την ίδια περίοδο, αλλά και περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων για το 2013 και το 2014.

Έτσι, στην ουσία η έκτη δόση είναι στον αέρα, πιθανότατα και οι πληρωμές μισθών και συντάξεων του επόμενου μήνα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας στο συμβούλιο, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε πως η Ελλάδα καταβάλλει σκληρή προσπάθεια, προσθέτοντας ότι “τα μέλη της Ευρωζώνης θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας”.

Υποστήριξε πως κανείς δεν υποστηρίζει τη χρεοκοπία ή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά δεν απέκλεισε αλλαγές στους όρους συμμετοχής των ιδιωτών, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Πηγή: 24h.gr

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.