Ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της ομάδας κρατών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) «επένδυσαν, ήδη, σε κρατικά ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», πιστοποίησε σήμερα στη Μπραζίλια ο οικονομικός διευθυντής του οργανισμού αυτού, Κρίστοφ Φράνκελ, που έκανε τις σχετικές δηλώσεις στη βραζιλιάνικη οικονομική εφημερίδα Valor.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που διαπιστώνουμε ότι ορισμένα μέλη της BRICS επένδυσαν, ήδη, στα κρατικά ομόλογα» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε στην Valor ο κ. Φράνκελ. Όμως, δεν διευκρίνισε σε ποιών ακριβώς κρατών τα ομόλογα επένδυσε η BRICS.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουΐντο Μαντέγκα, η BRICS πρόκειται, αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, να εξετάσει συγκεκριμένους τρόπους έμπρακτης βοήθειας απέναντι στην κρίση χρέους που ταλανίζει την περιφέρεια στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο κ. Φράνκελ επισήμανε στις ίδιες δηλώσεις ότι «στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας βλέπουν θετικά την ιδιαίτερη αυτήν διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης» που επιτυγχάνεται χάρη στην BRICS.

Επίσης επισήμανε ότι η BRICS κρίνει ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μπορεί να προσαρμοστεί στη ζήτηση ομολόγων από τα μέλη της BRICS, όσον αφορά την παράμετρο της ωρίμανσης των ομολόγων του, δηλαδή σε χρόνο βραχύ, ή πλέον μακροπρόθεσμο».

Προκύπτει τέλος απ τις δηλώσεις αυτές του κ. Φράνκελ ότι «έχουν προηγηθεί πολλές τηλεδιασκέψεις των ιθυνόντων του Μηχανισμού με κεντρικούς τραπεζίτες της BRICS και αντικείμενό τους ειδικά τα αποτιμημένα σε ευρώ ομόλογα» του Μηχανισμού.