Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με «ελεγχόμενο τρόπο». Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ανέφερε ότι το μάθημα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει στο δρόμο της εις βάθος ολοκλήρωσης ή περαιτέρω διεύρυνσης.

Μιλώντας πριν από τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στη Χάγη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πρώτη κίνηση των Ευρωπαίων ηγετών μετά την ψήφο υπέρ του Brexit είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα.

«Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να επιτρέψουμε μεγαλύτερη αστάθεια στην ΕΕ», δήλωσε. «Δυστυχώς, οι Βρετανοί το διάλεξαν αυτό, και εμείς πρέπει να κάνουμε μια άλλη επιλογή», είπε ο Ντάισελμπλουμ, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

«Η εμβάθυνση (της ολοκλήρωσης) ή η διεύρυνση, απλά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι η πορεία προς τα μπροστά».

Την ίδια ώρα, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε πως η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ταρακουνήσει την Ευρώπη ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές που θα ενδυναμώνουν το μέλλον της Ένωσης.

«Σε πολιτικό επίπεδο, είναι μια στιγμή κατά την οποία δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς» δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων πρέπει να μας αφυπνίσει».

«Έχουμε χρέος να είμαστε ξεκάθαροι με τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές. Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.