Την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων ως αύριο θα περιμένει το EuroWorking Group για να εγκρίνει και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης από τους θεσμούς, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η εν λόγω πηγή της ευρωζώνης ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι αύριο.

«Αυτό θα ήταν πολύ καλό», σχολίασε ο αξιωματούχος. Ειδικότερα, σημείωσε πως αυτές οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν ορισμένες διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη συμφωνία του ΟΤΕ με τη Deutsche Telekom και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί «πρόοδος».

Μετά από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως «έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)».

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

Ενημέρωση από Ντομπρόβσκις-Μοσκοβισί για την αξιολόγηση

Στο μεταξύ, οι επίτροποι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί, θα ενημερώσουν απόψε την Ομάδα Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου που παρακολουθεί την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, για την αξιολόγηση και τις εκκρεμότητες που πρόκειται να ρυθμιστούν στο άμεσο μέλλον.

Με αφορμή τη συνεδρίαση αυτή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, Γ. Κύρτσος, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το περιεχόμενο της συζήτησης. «Το κλίμα σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών είναι καλό», σημειώνει, καθώς αφ’ ενός θεωρείται ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση μετά την αλλαγή πολιτικής που έχει κάνει, αφ’ ετέρου «η ΕΕ είναι σε δύσκολη περίοδο». Διευκρινίζει ότι «έχουμε την παρ’ ολίγον επικράτηση της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας, το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, τις δημοτικές εκλογές στην Ιταλία που δείχνουν μια αποδυνάμωση του κεντροαριστετού μεταρρυθμιστή Ρέντσι».

Οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές λοιπόν, «θέλουν ήρεμα νερά στην Ελλάδα. Προβλέπουν δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά εν πάση περιπτώσει, αποφύγαμε την επανάληψη μιας κρίσης τύπου 2015, και τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, όλοι δηλώνουν σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένοι». Για τη συνέχεια, ο κ. Κύρτσος παραπέμπει… «μετά τα μπάνια του λαού».