Μειωμένος κατά 50% είναι τα χρόνια της κρίσης ο τζίρος των κυλικείων στα σχολεία όλης της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Κυλικείων Φραντζέσκα Tατούλη, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο του πανελληνίου συνεδρίου εκμισθωτών κυλικείων που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Όπως επισήμανε, «το 50% αφορά τον πανελλήνιο μέσο όρο καθώς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο».

Σύμφωνα με την ίδια, από το 2012 όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, άρχισαν ξανά να κάνουν την εμφάνισή τους και στα κυλικεία τα μπλοκάκια με τα βερεσέ, καθώς πολλοί γονείς αδυνατούν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους χρήματα για αγορές ειδών από κυλικεία σχολείων.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που συνάδελφοι μετά το τέλος των μαθημάτων κάθε ημέρα και το κλείσιμο των κυλικείων που δίνουν στα παιδιά διάφορα είδη», επισήμανε.

Βασικό θέμα του συνεδρίου των Χανίων είναι η πιστοποίηση και η κατάρτιση των εκμισθωτών κυλικείων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είναι ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για εμάς. Τα μέλη μας πρέπει να διαθέτουν και την πιστοποίηση και την κατάλληλη κατάρτιση καθώς απευθύνονται σε παιδιά», τόνισε ο πρόεδρος των εκμισθωτών κυλικείων Χανίων Γιάννης Παυλάκης.

Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη της συνεχούς κατάρτισης των εκμισθωτών κυλικείων τονίζοντας και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές δράσεις προς την κατεύθυνση της κατάρτισης, πιστοποίησης και εκπαίδευσης του κλάδου.

Στο συνέδριο των Χανίων συζητείται και το θέμα της αδειοδότησης των χώρων σε σχολεία όπου φιλοξενούνται κυλικεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου πολιτικών μηχανικών Χανίων Γιάννη Βόρδο, στα Χανιά, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν αδειοδοτηθεί λόγω ελλείψεων σε κατασκευές με συνέπεια και τα κυλικεία να στερούνται σχετικής άδειας.

«Δεν είναι δυνατόν δήμοι και σχολικές επιτροπές να δημοπρατούν άδειες σχολικών κυλικείων όταν τα ίδια τα σχολεία δεν έχουν φροντίσει για τη νομιμότητά τους», επισήμανε.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να γίνουν σε όλα τα σχολεία οι απαραίτητες παρεμβάσεις να αποκτήσουν την απαραίτητη άδεια και στη συνέχεια να βρεθούν και οι κατάλληλοι χώροι όπου θα λειτουργούν κυλικεία.