Όποιος έχει ένα σπίτι και αποφασίσει να ασκήσει ένα απλό επάγγελμα προφανώς θεωρείται πλούσιος από την κυβέρνηση και θα φορολογηθεί από κάθε πλευρά.

Με το νέο και σκληρό πακέτο μέτρων επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, μόνιμο ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος μεσοσταθμικά 300 ευρώ ετησίως, που δεν θα συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. έκτακτη εισφορά). Το τέλος θα επιβάλλεται μετά τα πέντε πρώτα χρόνια άσκησης του επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το μέτρο δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ» και όλα θα διευκρινιστούν με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.

Μειώνεται το ατομικό αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Δεν γίνεται καμία άλλη παρέμβαση στα ακίνητα (π.χ. ειδικό τέλος στην αντικειμενική αξία, μέσω ΔΕΗ).

Το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο προβλέπει εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις και την αύξηση του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά. Θα ανέρχεται πλέον σε 60 ευρώ για κάθε χιλιόλιτρο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι η πολιτεία εξακολουθεί να μη διαθέτει μηχανισμό για την επιστροφή της διαφοράς στους οικονομικά ασθενέστερους και στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση και εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμος έως το τέλος της τετραετίας.