Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ενέκρινε το πακέτο οικονομικής στήριξης της πορτογαλικής οικονομίας, το οποίο η Λισαβόνα διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος.

Εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δώσουν λεπτομέρειες για το πακέτο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λισαβόνα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του ενέκρινε το απαιτητικό πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί θυσίες από όλους τους πολίτες. Οι όροι της συμφωνίας περιλαμβάνουν την επιτάχυνση και εμβάθυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Πορτογαλίας καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο υπουργός.

Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί από 11% που είναι σήμερα στο 13% το 2013, ενώ η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2% το 2011 και επίσης 2% το 2012, συνέχισε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα “δεν είναι απαξιωτικό” και δείχνει στην Πορτογαλία το δρόμο για την έξοδο από μία χωρίς προηγούμενο κρίση.

Ο Πορτογάλος υπουργός δήλωσε ότι το τριετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προβλέπει την αύξηση των φόρων κατανάλωσης, αλλά όχι του φόρου εισοδήματος.

Το χρέος της Πορτογαλίας, πρόσθεσε, θα αυξάνεται έως το 2013 και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή του.

Η εφαρμογή του σχεδίου στήριξης της Πορτογαλίας θα απαιτήσει την καταβολή “σημαντικών προσπαθειών”, υποστήριξαν εξ’άλλου σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος καν, τονίζοντας την προθυμία των αρχών να το εφαρμόσουν κατά τρόπο “κοινωνικά ισορροπημένο”.