Παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και του Μνημονίου κατά ένα χρόνο διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, ως ανάχωμα στο κύμα της διεθνούς αμφισβήτησης και των σεναρίων για επικείμενη αναδιάρθρωση.

Στόχος είναι να δοθεί μια δωδεκάμηνη «ανάσα» στην Ελλάδα, για να ρίξει το έλλειμμα της κάτω από το 3% το 2015, αντί το 2014, ώστε η εφαρμογή του Μνημονίου να καταστεί πιο ρεαλιστική και να ανακουφίσει την εγχώρια οικονομία, η οποία στραγγαλίζεται από την ύφεση.

Την ίδια στιγμή, Ρεν και Τρισέ συζητούν με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου περαιτέρω μείωση του επιτοκίου δανεισμού ή νέα επιμήκυνση στην αποπληρωμή των 110 δις. ευρώ, σε μια επιχείρηση να αποφευχθεί η συνολική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία φαίνεται να επιδιώκουν οι Γερμανοί και οι Αγγλοσάξονες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Realnews, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ έχουν αρχίσει να ανησυχούν σοβαρά ότι το ελληνικό πρόγραμμα που είναι και δικό τους στοίχημα, δεν βγαίνει, αφού βλέπουν την προφανή αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους όρους του Μνημονίου και στις διαθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται.