Την αναγκαιότητα για την χάραξη μιας κοινής πολιτικής γραμμής των χωρών της Ε.Ε., για την προώθηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την έξοδο από την κρίση επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, στον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά την διάρκεια συνομιλίας που είχαν στο περιθώριο του «Economic and Financial Forum for the Mediterranean –II Edition» που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 12 και 13 Ιουλίου.

Παράλληλα ο κ. Μίχαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα που αφορά τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικού κινδύνου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του forum , στην τοποθέτηση του ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «ατμομηχανή της ανάπτυξης και της απασχόλησης» και τόνισε τις μεγάλες δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ, σήμερα, στην άντληση χρηματοδότησης, ενώ επεσήμανε ότι «η διαμόρφωση εξειδικευμένων πολιτικών και προγραμμάτων – με την ενεργό συμμετοχή των φορέων εκπροσώπησης της επιχειρηματικής κοινότητας – αποτελεί προτεραιότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου».

Πρότεινε, επίσης, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η αντιμετώπιση του προστατευτισμού, η ανάπτυξη μακροχρόνιων επενδυτικών πολιτικών, η στήριξη αναδυόμενων κλάδων με υψηλή προστιθέμενη αξία, η έμφαση σε δια-περιφερειακά έργα υποδομής, η συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας και καινοτομίας. Σημειώνεται ότι το Forum διοργανώνεται, για δεύτερη χρονιά, από το Εμπορικό Επιμελητήριο Μιλάνου σε συνεργασία με το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια της Λομβαρδίας και την υποστήριξη κυβερνητικών φορέων.