Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται στο 114%, σε επίπεδο σημαντικά καλύτερο των αντίστοιχων δεικτών σε άλλες ευρωπαϊκές τραπεζικές αγορές, παρά την σημαντική μείωση τους κατά 10% το 2010, σε σχέση με το 2009, επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, με αφορμή την δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου.

Η μείωση κατά 10% των καταθέσεων σημειώθηκε κατά τα 3/4 περίπου το πρώτο εξάμηνο του 2010 και κατά 1/4 το δεύτερο εξάμηνο. Η υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της χώρας και η υποστήριξη εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλαν στη σχετική σταθεροποίηση της αγοράς, αν και λόγω οικονομικής ύφεσης, οι εκροές, ειδικά από λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου, συνεχίστηκαν, όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

Αναφορικά με τον δείκτη καθυστερήσεων δανείων στην ελληνική αγορά, η Τράπεζα επισημαίνει ότι υπερέβη το 10% εντός του 2010, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Ο δείκτης είναι υψηλότερος στα καταναλωτικά δάνεια και στα στεγαστικά και χαμηλότερος επιχειρηματικά, αντικατοπτρίζοντας τις αυξημένες δυσκολίες των νοικοκυριών στην αποπληρωμή υποχρεώσεων λόγω της απώλειας εισοδήματος, ενώ και οι επιχειρήσεις πλήττονται λόγω της μείωσης της ζήτησης, αλλά και της περιορισμένης ρευστότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προβλέψεις των τραπεζών αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2010, οδηγώντας το δείκτη κάλυψης καθυστερήσεων από προβλέψεις στο 43% για την ελληνική αγορά το Σεπτέμβριο του 2010 από 41% στο τέλος του 2009, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας (ΤτΕ).