Στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, έκλεισε την Πέμπτη ο γενικός δείκτης του Χ.Α., στις 1.546,93 μονάδες, με κέρδη 2,62%.

Κέρδη, τα οποία συνδέονται τόσο με τις επικείμενες φοροελαφρύνσεις στα μερίσματα, όσο και στο κλίμα που «φτιάχνεται» ενόψει αποκρατικοποιήσεων. Οι αποτιμήσεις κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αφού η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αγγίζει μόλις το 25%, με την Εθνική, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της αγοράς εδώ και μήνες να βρίσκεται δεύτερη στη λίστα των κεφαλαιοποιήσεων (σ.σ. με πρώτη την Coca Cola).

To καλό κλίμα πάντως, ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να χαλάσει. Ο επικεφαλής του Ifo στη Γερμανία μίλησε για την ανάγκη της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει τα χρέη της ,ερχόμενη σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Κάτι που κατά την άποψή του, όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο το καλύτερο.

Νωρίτερα, σε report της Goldman Sachs, αλλά και σε δημοσίευμα των Financial Times γινόταν λόγος περί ετοιμότητας της Γερμανίας στο να προωθήσει σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας.

Οι όποιες αναταράξεις στο Χ.Α. Πάντως, αφορούσαν την αρχή της συνεδρίασης, αφού γρήγορα η αγορά, στην αρχή με τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ και στη συνέχεια με την αρωγή των τραπεζών, βρέθηκε σε περιβάλλον… πάρτι, όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούσαν.

Κέρδη 2,68% για τον 20άρη, με κλείσιμο στις 723 μονάδες, γεγονός το οποίο δίνει την εντύπωση ότι θα υπάρξει και συνέχεια, σχολιάζουν τεχνικοί αναλυτές. Σημαντικότατο στοιχείο που ενισχύει την αισιοδοξία ήταν ο τζίρος, που ανήλθε στα 165 εκατ. ευρώ. Σήμερα, σύμφωνα με χρηματιστές, η αγορά είχε απ’ όλα.

Και short covering και πωλήσεις από όσους είχαν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα τοποθετήσεων, αλλά και καθαρές εισροές. Η μετοχή της Κύπρου έκλεισε πάνω από τα 3 ευρώ, με κέρδη 6,64%, έπειτα από τη συμφωνία που συνήψε με την κινέζικη αναπτυξιακή τράπεζα. Μεγάλη ήταν η αντίδραση και για τη ΔΕΗ (4,83%), στα 11,73 ευρώ και 3,62% για τον ΟΤΕ, στα 7,44 ευρώ.

Για τη μεν ΔΕΗ συζητείται η πώληση κάποιων μονάδων, ενώ ο ΟΤΕ τυγχάνει της προσοχής της Deutsche Bank. Mία ανάσα πριν από τα 7 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, πετυχαίνοντας άνοδο 3,92% και όγκο 4,6 εκατ. τεμαχίων. Πάνω από 3% ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ και σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε η Coca Cola, που την Πέμπτη ενισχύθηκε 2,91%, στα 21,90 ευρώ. Από εκεί και πέρα σημαντική ήταν η αντίδραση για την Alpha και την Eurobank, στα 4 και 3,99 ευρώ αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι κατέγραφαν απώλειες ενδοσυνεδριακά.. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, τέλος, 120 ενισχύθηκαν, έναντι 46 που υποχώρησαν.

Πηγή: reporter.gr