Ανάπτυξη 10,3% το 2010 ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει τη θέση της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

Ωστόσο οι φόβοι νέων μέτρων νομισματικής περιστολής εξαιτίας του πληθωρισμού βάρυναν στη σημερινή πορεία των ασιατικών αγορών.

Με την άνοδο των τιμών να τοποθετείται στο 3,3 % αυτήν τη χρονιά, έναντι 3% που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης, οι κινεζικές αρχές εξέφρασαν και πάλι την αποφασιστικότητά τους να ελέγξουν τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κοινωνική αστάθεια.

Η κινεζική ανάπτυξη βρίσκεται στο ανώτατο σημείο της από το 2007, όταν είχε σκαρφαλώσει στο 14,2 %.

Το περασμένο έτος, η αύξηση του ΑΕΠ είχε ελαφρά ενισχυθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο στο 9,8%, έναντι 9,6% κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Το ΑΕΠ της Κίνας ξεπέρασε το αντίστοιχο της Ιαπωνίας κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2010, και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που ανακοινώθηκαν κατά το τέταρτο τρίμηνο θα επιτρέψουνυν στο Πεκίνο να επιβεβαιώσει το στάτους της δεύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, μία θέση πίσω από τις ΗΠΑ, στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η Ιαπωνία θα ανακοινώσει τους δικούς της οικονομικούς δείκτες.

Το 2010, το κινεζικό ΑΕΠ ανήλθε σε 39.798 δισεκατομμύρια γιουάν (4.489 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.