«Κούρεμα» 50% στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις μπορούν να πετύχουν οι φορολογούμενοι που αποδέχονται το «ραβασάκι» της εφορίας καθώς και εκείνοι που μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου σπεύσουν να δηλώσουν κρυφά εισοδήματα καταβάλλοντας το πρόσθετο φόρο.

Οι φορολογούμενοι που θα ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία θα γλιτώσουν από το ήμισυ των προστίμων που θα τους καταλόγιζε ο έλεγχος για μη υποβολή δηλώσεων ή για υποβολή ανακριβών δηλώσεων και τα οποία ανέρχονται σε ποσοστό 50% επί του φόρου ή επί της διαφοράς φόρου που απεφεύχθη να πληρωθεί εξαιτίας των παραβάσεων. Στην ουσία, τα πρόστιμα θα περιοριστούν από το 50% στο 25% των φόρων που δεν πληρώθηκαν ή της απλήρωτης διαφοράς φόρου.

Μεταβατική ρύθμιση

Η ρύθμιση είναι μεταβατική και ισχύει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, γιατί από την 1η Οκτωβρίου 2024 θα τεθεί σε εφαρμογή στην πλήρη της μορφή η νέα διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού των ελεγχόμενων φορολογουμένων με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες.

Η μεταβατική ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες στους οποίους θα γίνει φορολογικός έλεγχος έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση ότι μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου:

-Υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογικών αντικειμένων.

-Δηλώσουν την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη την οποία πρόκειται να του προσδιορίσει ο έλεγχος ή θα του έχει καταλογιστεί με βάση την προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

-Πληρώσουν τα ποσά των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της προσωρινής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης ή η μη εξόφληση στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής συνεπάγεται άρση της έκπτωσης με βάση τις διατάξεις του παρόντος και καθιστά την συνολική οφειλή, ως είχε πριν τη μείωση του αναλογικού προστίμου, ληξιπρόθεσμη, αφαιρουμένου τυχόν ποσού που καταβλήθηκε.

Τι αλλάζει

Από την 1η Οκτωβρίου 2024 ενεργοποιείται η νέα ρύθμιση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις 25%-50% στα πρόστιμα για τη μη υποβολή η υποβολή ανακριβών δηλώσεων στους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τον λογαριασμό με τον έξτρα φόρο.

Αναλυτικότερα τα πρόστιμα «κουρεύονται»:

  • 50% σε περίπτωση που η αποδοχή από το φορολογούμενο της κύριας οφειλής γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης από την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.
  • 40% μετά την κοινοποίηση οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
  • 30% μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Δ.Ε.Δ. ή την πάροδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη και ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ενώπιον αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου πρώτου βαθμού.
  • 25% μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την προηγούμενη ημέρα της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

Μετά τη μείωση των προστίμων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αναμένεται να ενεργοποιηθεί την 1 Οκτωβρίου 2024. Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις η εναλλακτικά σε έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.