Μία από τις πιο επιδραστικές εφημερίδες στην Ευρώπη, οι «Times» του Λονδίνου, σε εκτενές ρεπορτάζ τους με τίτλο «Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά την πιο μακρά περίοδο ύφεσης στον πλανήτη» πλέκουν το εγκώμιο της χώρας μας.

«Η ελληνική οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 8,4% το 2021, 5,9% το 2022 και 2,1% το 2023».

Τονίζει δε πως «η ανεργία, που έφθασε στα ιστορικά υψηλά του 27,2% το 2013, έχει μειωθεί στο 10%. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί στο 7%. Τα ελληνικά ομόλογα, που αξιολογούνταν ως «σκουπίδια» (junk) για περισσότερο από μια δεκαετία, πρόσφατα αναβαθμίστηκαν στην επενδυτική βαθμίδα από τρεις εκ των τεσσάρων οίκους αξιολόγησης. Μόνο η Moody’s δεν έχει προχωρήσει ακόμη, αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει, με βάση και τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη».

Η έγκυρη εφημερίδα αναδεικνύει επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες χώρες στον πλανήτη στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που η φαρμακευτική βιομηχανία και ο τομέας της αγροδιατροφής μαζί με παραδοσιακά ανεπτυγμένους τομείς της οικονομίας, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός, έχουν εξίσου θετικές επιδόσεις.

Παράλληλα, κάνει ειδική μνεία στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 17% (στα 32 εκατ. το 2023) συγκριτικά με το 2022 και οι προβλέψεις συγκλίνουν για επίδοση-ρεκόρ τη φετινή χρονιά. «Η Αθήνα έχει γίνει η ίδια προορισμός, κάτι πολύ περισσότερο από απλό σημείο διέλευσης για τα νησιά. Τα μουσεία της έχουν βελτιωθεί και τα εστιατόρια και τα μπαρ της έχουν γίνει πιο εκπλεπτυσμένα, επωφελούμενα από την οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει η εφημερίδα.

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές και στην αγορά ακινήτων, που κινείται δυνατά την τελευταία τριετία, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς σε εκτιμήσεις τους, που δημοσιεύονται στο ρεπορτάζ.