Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει τη Γη

Δεν εγκυμονεί κινδύνους καθώς η επιβλαβής ακτινοβολία δεν διαπερνά την ατμόσφαιρα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
9:23
11/09/2014
Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα θα πλήξει τη Γη
1
loading

Ο Ήλιος έστειλε προς τον πλανήτη μας μία πολύ ισχυρή «καταιγίδα» φορτισμένων σωματιδίων, που αναμένεται να πλήξει τη Γη σύντομα, σύμφωνα με τη NASA.

Η «καταιγίδα», που έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, προέρχεται από μια ηλιακή έκλαμψη της κατηγορίας Χ1.6, που κορυφώθηκε την Τετάρτη στις 20:45 ώρα Ελλάδος. Η κατηγορία Χ είναι η ανώτερη στη σχετική κλίμακα, ενώ ο αριθμός που ακολουθεί βαθμολογεί την ένταση (π.χ. μια Χ2 έχει διπλάσια ένταση από Χ1).

Η επιβλαβής ακτινοβολία μιας τέτοιας καταιγίδας δεν μπορεί να διαπεράσει την «ασπίδα» της γήινης ατμόσφαιρας, ώστε να βλάψει τους ανθρώπους στην επιφάνεια του πλανήτη, ούτε θέτει σε κίνδυνο τους αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με το Space.com. Μπορεί όμως να δημιουργήσει προβλήματα στους δορυφόρους, τα συστήματα ραδιοεπικοινωνιών, το σύστημα GPS, καθώς επίσης και τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για την ισχυρότερη ηλιακή «καταιγίδα» εδώ και αρκετά χρόνια, η οποία προέρχεται από ηλιακή κηλίδα ακριβώς στο κέντρο του Ήλιου και «στοχεύει» κατευθείαν στη Γη, γεγονός που την καθιστά κάπως πιο επίφοβη.

Οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από το αν μετά την ηλιακή έκλαμψη ακολούθησε ένα άλλο σχετικό φαινόμενο, μία έκρηξη στεμματικής ηλιακής μάζας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό όντως συνέβη και στη συγκεκριμένη περίπτωση - αν και το θέμα μελετάται ακόμη. Κάθε φορά πάντως που αυτό συμβαίνει, τότε μια γεωμαγνητική καταιγίδα «χτυπά» τη Γη μετά από δύο τρεις ημέρες.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον ένα μέρος από το εκτοξευθέν στο διάστημα «πλάσμα» υψηλής ενέργειας θα πέσει πάνω στο γήινο μαγνητικό πεδίο, δημιουργώντας πιθανότατα ένα θεαματικό σέλας στους πόλους. Προς το παρόν, δεν μπορεί να προβλεφθεί αν και ποιό μέρος του πλανήτη θα πληγεί περισσότερο - κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Οι ηλιακές εκλάμψεις κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: C (οι πιο ασθενείς), M (μεσαίες) και Χ (ισχυρές). Η τωρινή Χ1.6, αν και ιδιαίτερα ισχυρή, απέχει πολύ από την «θηριώδη» Χ4.9, που είχε συμβεί στον Ήλιο φέτος τον Φεβρουάριο.
Ο Ήλιος βρίσκεται κοντά στο αποκορύφωμα της δραστηριότητάς του κατά τον τρέχοντα 11ετή κύκλο του, γνωστό ως «Ηλιακό Κύκλο 24», ο οποίος πάντως έχει υπάρξει ο πιο ήσυχος των τελευταίων 100 ετών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Δεινόσαυρος

    ΟΚ, αυτή θα είναι Χ1,6 και δε θα πάρουμε χαμπάρι. Το Φεβρουάριο είχαμε μια Χ4,9 (3 φορές ισχυρότερη) κι επίσης δεν πήραμε χαμπάρι.
    Το 1859 είχε χτυπήσει τη Γη μια Χ40 (!) το γνωστό στην πιάτσα ως Carrington Event (από τον Άγγλο ερασιτέχνη αστρονόμο που έκανε την παρατήρηση).
    Κατά τη διάρκειά του διεκόπησαν όλες οι τηλεγραφικές επικοινωνίες (δεν είχαμε κι άλλες), είχαμε πυρκαγιές από σπινθήρες στα τηλεγραφικά καλώδια, παρατηρήθηκαν εμφανίσεις σέλαος μέχρι την Κούβα (κανονικά ούτε το Τορόντο δε βλέπει Σέλας), και μάλιστα τόσο φωτεινό που ο κόσμος νόμιζε ότι χάραζε.
    Εάν μας χτυπήσει τώρα κάτι ανάλογο, απλά τελειώσαμε. Και δε μπορούμε να κάνουμε και τίποτα, ούτε καν να το προβλέψουμε. Και το θέμα δεν είναι ότι δε θα ανάβουν οι λάμπες στο σπίτι. Στη Φουκουσίμα η ζημιά έγινε γιατί είχαν απώλεια ισχύος στους αντιδραστήρες και έγινε τήξη του ουρανίου. Φανταστείτε το αυτό παγκόσμια σε κάθε αντιδραστήρα που υπάρχει: 435 στον αριθμό, εκ των οποίων 145 στην Ευρώπη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει