Η ξηρασία είναι ένα δυσάρεστο πράγμα και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το οικοσύστημα και τη γεωργία της ευρύτερης περιοχής. Αν και η ξηρασία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμη και μια σύντομη, έντονη ξηρασία μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά και βλάβη στην τοπική οικονομία, όπως αυτό που συμβαίνει στον Αμαζόνιο.

Χωρίς βροχή, ένα τροπικό δάσος δεν διαρκεί πάρα πολύ καιρό. Για δεύτερη φορά αυτή τη δεκαετία, η λεκάνη του Αμαζονίου επλήγη από ξηρασία. Η έλλειψη βροχής στερεύει ποταμούς όπως ο Ρίο Νέγκρο, κύριος παραπόταμος του Αμαζονίου. Η ξηρασία πλήττει κυρίως την βορειοδυτική περιοχή της Βραζιλίας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και το Περού.

Η ίδια περιοχή υπέστη ξηρασία το 2005. Οι περίοδοι ξηρασίας μπορεί να έχουν σημαντικές περιβαλλοντικές, αγροτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Η επίδραση ποικίλλει ανάλογα με τη ευπάθεια. Για παράδειγμα, οι αγρότες είναι πιο πιθανό να μεταναστεύσουν στην διάρκεια της ξηρασίας, επειδή δεν έχουν εναλλακτικές πηγές τροφίμων. Περιοχές με πληθυσμούς που εξαρτώνται από την καλλιέργεια ως σημαντική πηγή τροφής είναι πιο ευάλωτες στην ξηρασία.

Επαναλαμβανόμενες ξηρασίες οδηγούν σε ερημοποίηση. Στα βορειοδυτικά του Κέρατος της Αφρικής, η σύγκρουση του Νταρφούρ στο γειτονικό Σουδάν τροφοδοτήθηκε από δεκαετίες ξηρασίας, απερήμωσης και υπερπληθυσμού. Το Amazon Rain Forest είναι δάσος πλατύφυλλων που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής.

Αυτή η λεκάνη περιλαμβάνει 1,7 δις. στρέμματα, εκ των οποίων 1,4 δισ. στρέμματα καλύπτονται από το τροπικό δάσος. Η περιοχή αυτή ανήκει σε εννέα έθνη. Η πλειονότητα των δασών είναι στη δικαιοδοσία της Βραζιλίας, που ελέγχει το 60% του τροπικού δάσους, ακολουθεί το Περού με 13% και μετά η Κολομβία, η Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ, η Βολιβία, η Γουιάνα και το Σουρινάμ.

Πέρυσι, η στάθμη του Ρίο Νέγκρο έφτασε στα επίπεδα ρεκόρ των 98 ποδιών. Τώρα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1.902. Το ποτάμι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των 45 ποδιών στις 24 Οκτωβρίου 2010. Πολλοί άνθρωποι είναι χαμένοι χωρίς ποτάμιες μεταφορές, δεδομένου ότι πλέον μόνον μικρές βάρκες μπορούν να πλοηγηθούν.

Περισσότεροι από 62.000 άνθρωποι στη Βραζιλία επλήγησαν από την ξηρασία και σε πολλούς εξαντλούνται πλέον τα τρόφιμα. Τα ψάρια και άλλα άγρια ζώα πεθαίνουν, οικότοποι εξαφανίζονται και η περιοχή μπορεί να καταστεί μια απέραντη σαβάνα.
πηγή: greenbusiness