Κατά καιρούς έχει υποστηριχθεί ότι οι ανεμογεννήτριες που λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια, απειλούν την ακεραιότητα των πουλιών.

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας καταρρίπτει τον ισχυρισμό, καθώς αναφέρει ότι όλα τα στοιχεία των μελετών δείχνουν ότι για κάθε 10.000 θανάτους πουλιών, λιγότερο από ένας προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η πραγματική απειλή τόσο για τα πτηνά όσο και για τα ζώα είναι οι κλιματικές αλλαγές.

«Τα πουλιά, παρά το ότι έχουν την τάση να συγκρούονται με ανθρώπινες κατασκευές, όπως οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι υψηλοί ιστοί και πυλώνες, ή τα κτίρια, πολύ σπάνια επηρεάζονται άμεσα από τις ανεμογεννήτριες. Όλες οι μελέτες και οι στατιστικές παγκοσμίως, δείχνουν ότι τουλάχιστον 100 φορές περισσότερα πουλιά θανατώνονται από τα οχήματα σε ένα έτος από ότι από 1.000 MW ανεμογεννήτριες» αναφέρεται στη σχετική έκθεση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ανεμογεννήτριες ισχύος 17.000 MW προκαλούν άμεσα τον θάνατο μόλις του 0,01% – 0,02% όλων των πτηνών που σκοτώνονται εξαιτίας ανθρώπινων κατασκευών ή δραστηριοτήτων. «Σε κάθε περίπτωση, οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων εξετάζουν αναλυτικά τις ιδιαιτερότητες της ορνιθοπανίδας, ειδικά για τις ευαίσθητες περιοχές» καταλήγουν οι επιστήμονες, θεωρώντας αβάσιμη τη συγκεκριμένη άποψη.