Αντιμέτωπη με «οικολογική χρεοκοπία» η Γη

Σε 8 μήνες καταναλώσαμε το 100% των πόρων που παράγει ο πλανήτης σε ένα χρόνο


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
4:22
21/08/2013
Αντιμέτωπη με «οικολογική χρεοκοπία» η Γη
5
loading

Αντιμέτωπη με μια «οικολογική χρεοκοπία» βρίσκεται πλέον η Γη καθώς, σύμφωνα με την την ΜΚΟ Global Footprint Network, σε διάστημα 8 μηνών καταναλώσαμε ήδη το 100% των φυσικών πόρων που παράγει πλανήτης σε ένα έτος.

Σύμφωνα την οργάνωση, η 20η Αυγούστου είναι η ημέρα «Υπέρβασης των Πόρων της Γης» για το τρέχον έτος. Έτσι, για τους υπόλοιπους μήνες του 2013, ουσιαστικά εξαντλούμε τα αποθέματα των επόμενων γενεών.

Το 1986 η ημερομηνία εξάντλησης των πόρων της Γης της χρονιάς , ήταν η 31η Δεκεμβρίου. Από τότε μέχρι σήμερα η ημέρα-ορόσημο για τα φυσικά αποθέματα έρχεται κάθε χρόνο και νωρίτερα.

Οι βασικές αιτίες για το οικολογικό «έλλειμμα", σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews, είναι η υπεραλίευση, η αποψίλωση των δασών, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η εξάντληση των υδάτινων πόρων- όλες δηλαδή προκαλούνται από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Στην κορυφή των χώρων, που θεωρούνται υπεύθυνες για την εξάντληση των φυσικών αποθεμάτων του πλανήτη, βρίσκονται η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.

Οι υπεύθυνοι της οργάνωσης εκτιμούν ότι- από τις αρχές της δεκαετίας του 60’ μέχρι σήμερα- οι απαιτήσεις του παγκόσμιου πληθυσμού σε φυσικούς πόρους έχουν πολλαπλασιαστεί και χρειαζόμαστε περίπου 1,5 πλανήτες γη για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Αν η κατανάλωση φυσικών πόρων συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός των 9 δισεκατομμυρίων θα χρειάζεται ένα δεύτερο πλανήτη Γη για να διατηρηθεί το ίδιο αναπτυξιακό μοντέλο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Αλεξης

  δεν λέω, η οικολογική καταστροφή που προκαλούν οι άνθρωποι είναι τεράστια, μήπως το παρακάνουμε όμως? ένα ice age , ένας μετερορίτης και αυτό ήταν μετά από χιλιάδες ή εκκατομύρια χρόνια ή γη θα είναι πάλι καταπράσινη και γαλάζια.. 🙂

 2. avatar STALAVISTA

  Όταν ο μόνος στόχος των "ισχυρών" είναι το αυξανόμενο κέρδος, αυτό είναι το φυσικό επακόλουθο,,,,Γιατί ο άνθρωπος έχει γίνει πλέον τόσο άπληστος που δεν ικανοποιείται με τίποτα.Αντί να είναι το ζητούμενο μια απλή ποιοτική ζωή που θα είχες τα βασικά και λίγα παραπάνω ίσως, ζητούμενο πλέον είναι το άπειρο κέρδος το οποίο μπορεί να μετριέται σε χρήματα αλλά αν το αναλύσει κανείς θα δει πως αυτά μεταφράζονται σε φυσικούς πόρους...

 3. avatar Λεωνίδας

  Αν απαγορευθούν όλες οι θρησκείες που μας προτρέπουν να αυξανόμαστε και να πληθαίνουμε ίσως μας αντέξει η Γής

  1. avatar STALAVISTA

   Αρες μάρες κουκουνάρες, πάλι οι θρησκείες σου φταίνε, πόσο κολημένος ποια.Στο τέλος θα μας πεις πως οι άθεοι δεν κάνουν παιδια....σοβαρέψου

 4. avatar V-R

  ε μάλλον γιαυτό τα πεφωτισμένα αφεντικά του κόσμου κάθε τόσο δημιουργούν κρίσεις , πολέμους κτλ ίσως να φτιάχνουν και φυσικές καταστροφές (βλέπε haarp ) ποιος ξέρει... το θέμα είναι όμως γιατί? ενώ υπάρχουν αρκετές αναίμακτες λύσεις εκείνοι προτιμούν πάντα να περνούν κεφάλια?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει