Η Χιλή, επίκεντρο της παγκόσμιας αστρονομίας λόγω της παρουσίας των πιο αποτελεσματικών τηλεσκοπίων στον κόσμο, ήταν ο προνομιακός μάρτυρας μιας ολικής έκλειψης ηλίου, που ήταν επίσης ορατή στο μεγαλύτερο τμήμα του Ειρηνικού, καθώς και στην Αργεντινή.

Το φαινόμενο ξεκίνησε περίπου στις 13:01 (17:01 ώρα Γκρίνουιτς, 20:01 ώρα Ελλάδας) στον Ειρηνικό Ωκεανό και η ζώνη πλήρους σκοταδιού, εύρους άνω των 150 χλμ., θα φθάσει στις χιλιανές ακτές στις 16:38 (23:38 ώρα Ελλάδας), στη συνέχεια θα διασχίσει τον νότο της Αργεντινής, σύμφωνα με το Χιλιανό Ίδρυμα Αστρονομίας.

Το πέρασμα στη σκιά της σελήνης, παρεμβλήθηκε ανάμεσα στον ήλιο και στη γη, και οδήγησε σε πλήρες σκοτάδι δύο και πλέον λεπτών καταμεσής της ημέρας ενώ η θερμοκρασία σημείωσε πτώση έως 3 βαθμών.

Στη Χιλή, που συγκεντρώνει σχεδόν το 45% των παγκόσμιων παρατηρήσεων, βρέθηκαν περίπου 300.000 τουρίστες, για να παρατηρήσουν το φαινόμενο. Συγκεκριμένα συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην έρημο της βόρειας Χιλής προκειμένου να δουν από κοντά την ολική έκλειψη ηλίου.