Το σκάφος Curiosity δοκίμασε για πρώτη φορά τα γεωτρύπανά του σε βραχώδη πετρώματα, στην επιφάνεια του κρατήρα Γκέιλ, προκειμένου να εξετάσει για πρώτη φορά το εσωτερικό των πετρωμάτων του Άρη, και να επιβεβαιώσει αν σχηματίστηκαν παρουσία νερού.

Όπως είχε νωρίτερα ανακοινωθεί από τη ΝASA, το Curiosity επέλεξε ως στόχο του ασυνήθιστα βραχώδη πετρώματα, σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το σημείο της προσεδάφισής του.

Πριν την έναρξη της γεώτρησης των πετρωμάτων του Άρη οι ειδικοί της ΝΑΣΑ δοκίμασαν την λειτουργία των γεωτρύπανων αρκετές φορές.

«Προς το παρόν με τη γεώτρηση όλα εξελίσσονται καλά, στα πρώτα στάδια προχωρήσαμε σε βάθος. Το πέτρωμα φαίνεται πως είναι αρκετά μαλακό και δεκτικό στη γεώτρηση. Αυτό είναι αισιόδοξο», είπε ο καθηγητής Τζον Γκρότσινγκερ.

Μέχρι στιγμής δεν είχαν επιχειρηθεί γεωτρήσεις στην επιφάνεια του Κόκκινου πλανήτη και το Curiosity είχε ως αποστολή την χαρτογράφηση του Άρη και την συλλογή και ανάλυση πετρωμάτων.

Οι δοκιμές είναι απαραίτητες προκειμένου να βεβαιωθούν οι μηχανικοί ότι το εργαλείο λειτουργεί ικανοποιητικά στις ακραίες θερμοκρασίες του Άρη, οι οποίες κυμαίνονται στη συγκεκριμένη περιοχή από τους μηδέν βαθμούς το απόγευμα στους -65 βαθμούς τη νύχτα.