Το κλασικό κινηματογραφικό πλάνο των ταινιών τρόμου, όπου μια νυχτερίδα διασχίζει τον ουρανό με φόντο την πανσέληνο, αποδεικνύεται απλά κινηματογραφική φαντασία.

Και αυτό γιατί -αν και νυχτόβια πλάσματα-, οι νυχτερίδες φοβούνται το σεληνόφως.

Αυτό απέδειξε νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Mammalian Biology.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μεξικό μελέτησαν τη ζωή των νυχτερίδων. Όπως διαπίστωσαν, η δραστηριότητά τους υπό το σεληνόφως μειώνεται ανάλογα με τον τύπο του οικοτόπου.

«Οι νυχτερίδες που ζουν σε οικοτόπους όπου το φως διεισδύει με μεγάλη ευκολία εμφανίζουν μειωμένη δραστηριότητα συγκριτικά με τις νυχτερίδες που κινούνται σε πιο σκοτεινές περιοχές», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μελέτης.

«Μέχρι σήμερα τα στοιχεία ότι η δραστηριότητα των νυχτερίδων μειωνόταν ανάλογα με την ένταση του σεληνόφωτος ήταν αντιφατικά και γι’ αυτό αποφασίσαμε να διεξάγουμε αυτή την έρευνα», προσθέτει ο Δρ. Romeo Saldana-Vazquez.

Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη συμπεριφορά στο γεγονός ότι σε ανοιχτές περιοχές και όταν το φως της σελήνης είναι έντονο οι νυχτερίδες κινδυνεύουν περισσότερο από τους θηρευτές.

Επιπλέον, εκτιμούν ότι η μειωμένη δραστηριότητα τις νύχτες με έντονο σεληνόφως οφείλεται στην απουσία θηραμάτων, τα οποία κρύβονται.