Το κρέας φάλαινας αποτελεί ένα από τα αγαπημένα σνακ των μαθητών στην Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, το συγκεκριμένο «έδεσμα» σερβίρεται στο 1/6 των δημόσιων σχολείων στην Ιαπωνία.

Ειδικότερα, από τα 29.600 δημόσια δημοτικά και γυμνάσια που σερβίρουν γεύμα στους μαθητές, τα 5.335 έχουν κρέας φάλαινας στο μενού τους.

Στην Ιαπωνία το κρέας φάλαινας ήταν βασικό γεύμα στα σχολεία τη δεκαετία του ’60 και του ’70, καθώς αλιεύονταν μέχρι και 220.000 τόνοι κρέατος φάλαινας.

Όταν το κρέας φάλαινας έγινε δυσεύρετο τη δεκαετία του ΄90, κυρίως μετά την επιβολή απαγόρευσης στο κυνήγι φάλαινας για εμπορικούς σκοπούς, η κατανάλωση άρχισε να μειώνεται σημαντικά.

Ωστόσο, φέτος το κρέας φάλαινας έκανε και πάλι την εμφάνισή του στα σχολικά μενού, καθώς τα φαλαινοθηρικά άρχισαν και πάλι τις μαζικές δολοφονίες.

Το ερευνητικό ινστιτούτο «Cetacean» που κυνηγά φάλαινες για ερευνητικούς σκοπούς, πουλά το κρέας φαλαινών που αλιεύει στα σχολεία, σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή.

Η Ιαπωνία συνεχίζει το ανελέητο κυνήγι φαλαινών, επικαλούμενη το διεθνές μορατόριουμ που επιτρέπει το κυνήγι των μεγάλων θηλαστικών για ερευνητικούς σκοπούς.

Αν και η Ιαπωνία κρύβεται πίσω από την έρευνα, δεν προσπαθεί καν να κρύψει το γεγονός ότι το κρέας φάλαινας πωλείται αργότερα σε καταστήματα και εστιατόρια.