Την άδικη και δυσανάλογη καταδίκη (1 χρόνο φυλάκιση με 3ετή αναστολή) των δύο Ιαπώνων ακτιβιστών, που αποκάλυψαν το σκάνδαλο εκτεταμένης διαφθοράς στο φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης στο Νότιο Ωκεανό, καταδίκασε η Greenpeace
   
Ειδικότερα, οι Γιουνίτσι Σάτο και Τόρου Σουζούκι καταδικάστηκαν χθες για κλοπή και καταπάτηση ιδιοκτησίας, μετά από έρευνα που διεξήγαγαν σχετικά με τη λαθραία διακίνηση κρέατος φάλαινας που προέρχεται από το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της Ιαπωνικής Κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας πήραν στην κατοχή τους ως αποδεικτικό στοιχείο ένα κουτί με κρέας φάλαινας.

Το κουτί, ένα από τα πολλά που προέρχονται από το φαλαινοθηρικό πλοίο-εργοστάσιο Nisshin Maru, προοριζόταν για ιδιωτική χρήση, κάτι που αποτελεί παραβίαση των κανόνων του – χρηματοδοτούμενου από τους Ιάπωνες φορολογούμενους–φαλαινοθηρικού προγράμματος.

Αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου, ο Σάτο ανέφερε: «Αν και το δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπάρχουν αμφισβητήσιμες πρακτικές στη φαλαινοθηρική βιομηχανία, ωστόσο δεν αναγνώρισε το δικαίωμα στους πολίτες να τις εκθέσουν, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Το Διεθνές Δίκαιο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, πάνω στο οποίο βασίστηκε η υπεράσπιση μας, είναι υπεράνω του εθνικού ποινικού δικαίου, το δικαστήριο όμως αρνήθηκε να το λάβει αυτό υπόψη».

«Αυτή η ποινή είναι εντελώς δυσανάλογη και άδικη» ανέφερε ο Σουζούκι.

«Προσπαθήσαμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια για το πρόγραμμα φαλαινοθηρίας της κυβέρνησης και η κατάληξη ήταν εμείς να έχουμε καταδικαστεί ενώ αυτοί που βρίσκονται πίσω από την υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος να παραμένουν ελεύθεροι.»

Με την ανακοίνωση της ποινής, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, όπως όλα τα γραφεία της οργάνωσης και εκατοντάδες υποστηρικτές της Greenpeace ανά τον κόσμο, παρέδωσαν επιστολή στον Πρέσβη της Ιαπωνίας και προχώρησαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Πρεσβείας.

Σε μία συμβολική πράξη, ένα μαύρο πανό έριξε «σκιά» στη θεά της δικαιοσύνης, Θέμιδα.

Ακολουθούμενης της σύλληψής τους το 2008, οι Σάτο και Σουζούκι υποβλήθηκαν σε προφυλάκιση 26 ημερών, την οποία η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Αυθαίρετη Κράτηση χαρακτήρισε ως πολιτικά υποκινούμενη πράξη που παραβιάζει τα δικαιώματά τους.

Τη σύλληψη ακολούθησε μία δίωξη διάρκειας 2 ετών, κατά την οποία οι φαλαινοθήρες και οι υπεύθυνοι του φαλαινοθηρικού προγράμματος έπεφταν διαρκώς σε αντιφάσεις γύρω από τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν στο θέμα του λαθρεμπορίου κρέατος φάλαινας.