Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών εξέδωσε μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα θηλαστικά χρειάστηκαν πάνω από 24 εκατομμύρια γενιές για να εξελιχθούν από το μέγεθος ενός ποντικιού σε εκείνο ενός ελέφαντα.

Ωστόσο, η συρρίκνωση του μεγέθους τους είναι μια πολύ πιο γρήγορη διαδικασία. Μειώσεις μεγάλης κλίμακας στο μέγεθος των θηλαστικών, π.χ. νανισμός, χρειάζονται περίπου 100.000 γενιές.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 28 ομάδες θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του ελέφαντα και της φάλαινας.

«Η έρευνά μας απέδειξε ότι χρειάστηκαν τουλάχιστον 24 εκατομμύρια γενιές για την αλλαγή στο μέγεθος των θηλαστικών, π.χ. από το μέγεθος του ποντικιού σε εκείνο του ελέφαντα. Μια τεράστια αλλαγή, αλλά και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Alistair Evans, από το Πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.

Αλλαγές στο μέγεθος της φάλαινας συνέβησαν δύο φορές περισσότερο από το ποσοστό των αλλαγών στα χερσαία θηλαστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Αυτό, πιθανώς, συμβαίνει επειδή είναι ευκολότερο να είσαι μεγάλος στο νερό», τόνισε ο καθηγητής, Erich Fitzgerald, από το Μουσείο της Αυστραλίας, Βικτώρια.

Μειώσεις στο μέγεθος του σώματος των θηλαστικών συμβαίνουν δέκα φορές γρηγορότερα σε σχέση με τις αυξήσεις.

Θηλαστικά που ζουν σε μικρά και απομονωμένα νησιά, ενδέχεται να οδηγηθούν στον εξελικτικό νανισμό.

«Όταν τα θηλαστικά είναι μικρότερα, χρειάζονται λιγότερο φαγητό και είναι σε θέση να αναπαράγονται γρηγορότερα. Αυτά είναι σημαντικά πλεονεκτήματα για τη ζωή σε ένα μικρό νησί», δήλωσε καταληκτικά ο καθηγητής Evans.