Κατά 20 εκατοστά θα ανέβει κατά μέσο όρο, ως το 2050, η στάθμη των θαλασσών του πλανήτη, εάν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι τα μέσα του αιώνα μας.

Όμως η άνοδος των υδάτων δεν θα είναι ομοιόμορφη. Πάνω από το 90% των παράκτιων πόλεων αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη άνοδο των υδάτων από 20 εκατοστά. Σε μερικές παράκτιες περιοχές, που επηρεάζονται περισσότερο από τη δυναμική των ωκεανών, όπως στην ατλαντική ακτή των ΗΠΑ και στις νορβηγικές ακτές, η άνοδος μπορεί να φθάσει τα 40 εκατοστά.

Αν όμως, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, η αύξηση της θερμοκρασίας στη συνέχεια ξεφύγει και φθάσει τους πέντε βαθμούς Κελσίου έως το 2010, τότε και η άνοδος των υδάτων θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 90 εκατοστά. Αλλά σε αρκετές παράκτιες πόλεις η άνοδος των νερών μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1,8 μέτρα.

Μία αύξηση θερμοκρασίας έως δύο βαθμούς θεωρείται το αποδεκτό όριο από τη διεθνή κοινότητα, πέρα από τα οποίο οι επιπτώσεις γίνονται ανησυχητικά μεγάλες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, ορισμένα κλιματολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι μια τέτοια αύξηση θα συμβεί πιθανώς μεταξύ 2040-2050.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σβετλάνα Γεβρέγιεβα του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας στο Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έκαναν -με τη βοήθεια υπολογιστών- εκτιμήσεις για την επίπτωση της αύξησης της θερμοκρασίας στην άνοσο των υδάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαβάνοντας 136 παράκτιες πόλεις.

Με βάση το άσχημο σενάριο για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη μελέτη, η Νέα Υόρκη μπορεί να αντιμετωπίσει άνοδο της στάθμης των υδάτων κατά 1,09 έως 2,24 μέτρα, η Νέα Ορεάνη 0,88 έως 2,01 μέτρα, το Λονδίνο 0,75 έως 1,82 μέτρα, το Αμβούργο 0,95 έως 1,95 μέτρα, η Μανίλα 0,92 έως 1,99 μέτρα, το Χονγκ Κονγκ 0,90 έως 1,90 μέτρα κ.α.

Η μελέτη προειδοποιεί ότι μετά το 2050, αν οι κλιματικές εξελίξεις και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επιδεινωθούν, ουκ ολίγες σήμερα ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις θα έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για να αντιδράσουν στην επικίνδυνη άνοδο των υδάτων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν δεν «φρεναριστεί» η αύξηση της θερμοκρασίας μετά το 2050, τότε η στάθμη των υδάτων θα εμφανίσει άνοδο με ρυθμό ταχύτερο (πάνω από ένα εκατοστό ανά έτος) από κάθε άλλη εποχή στη διάρκεια του ανθρώπινου πολιτισμού, δηλαδή από την αυγή της Εποχής του Χαλκού.