Την κυκλοφορία στην αγορά της Ε.Ε. έξι γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων και των ζώων ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μεμονωμένα από την Επιτροπή, λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών για μια κοινή θέση.

«Η Επιτροπή κάνει μια πρόταση για να εγκριθεί η κυκλοφορία τους στο εμπόριο. Η πλειοψηφία των κρατών πρέπει στη συνέχεια να ταχθεί υπέρ ή κατά και αν δεν καταφέρει να ταχθεί, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τα εγκρίνει», εξήγησε ένας από τους εκπροσώπους της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας τους κανόνες που ισχύουν.

Σε σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις 29 Ιουνίου δεν επετεύχθη η πλειοψηφία που ζητείται υπέρ ή κατά της έγκρισης τριών τροποποιημένων καλαμποκιών του αμερικανικού ομίλου Pioneer, δύο καλαμποκιών της Monsanto και ενός της Syngenta.

Τα καλαμπόκια αυτά προορίζονται κυρίως για προϊόντα ζωικής διατροφής και έχουν εξασφαλίσει θετική επιστημονική γνωμοδότηση, καταλήγει η Επιτροπή.

Παράλληλα επιστήμονες του Ανώτερου Συμβουλίου Βιοτεχνολογιών της Γαλλίας αναφέρουν σε γνωμοδότηση, που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα στο Παρίσι, ότι η καλλιέργεια της πατάτας Amflora, ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και 12 χρόνια, δεν αντιπροσωπεύει έναν αξιοσημείωτο κίνδυνο.

«Η γαλλική κυβέρνηση θα στηριχθεί σε λεπτομερείς αναλύσεις για να πάρει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την πατάτα Amflora», η οποία είναι προϊόν θυγατρικής του γερμανικού ομίλου BASF και προορίζεται για την παραγωγή αμύλου για τη βιομηχανία χάρτου, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Σε αυτό το στάδιο, ωστόσο, κανένας δεν θέλει να αναπτύξει αυτήν την καλλιέργεια στη Γαλλία, επισημαίνεται στο κείμενο των υπουργών Ζαν-Λουί Μπορλού, Βαλερί Πεκρές, Μπρούνο Λε Μερ και Σαντάλ Ζουανό.

Στη γνωμοδότησή της, η επιστημονική επιτροπή επισημαίνει ότι από τις τοξικολογικές έρευνες που έγιναν δε διαπιστώθηκε σημαντικός κίνδυνος που να συνδέεται με την κατανάλωση της πατάτας αυτής.