Τουλάχιστον 8,7 είδη έμβιας ζωής έχουν για σπίτι τους τη Γη, σύμφωνα με νέα εκτίμηση των επιστημόνων που θεωρείται και η πλέον ακριβής. Ωστόσο, η πλειονότητά τους δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, κάτι που μπορεί να πάρει περισσότερα από χίλια χρόνια!

Ο αριθμός των ειδών προκύπτει από τη μελέτη των σχέσεων ανάμεσα στα «κλαδιά» και τα «φύλλα» του «δέντρου της ζωής»  και η ομάδα που έκανε την επεξεργασία προειδοποιεί πως πολλά από τα είδη αυτά θα οδηγηθούν στην εξαφάνιση πριν να προλάβουν να μελετηθούν…

Σύμφωνα με το BBC, παρότι ο αριθμός των ειδών  που ζουν στον πλανήτη μοιάζει εύκολο να προσδιοριστεί, δεν είχε μέχρι σήμερα βρεθεί ένας αξιόπιστος τρόπος για τον υπολογισμό τους.

Η μεγαλύτερη πλειονότητα των ειδών είναι ζώα και ακολουθούν, με μεγάλη διαφορά, οι μύκητες, τα φυτά, τα πρωτόζωα (μονοκύτταροι οργανισμοί) και είδη άλγης και άλλων μικροοργανισμών.

Επισήμως έχουν μελετηθεί και περιγραφεί 1,2 εκατομμύρια είδη κυρίως από την ξηρά και λιγότερα από τους ωκεανούς.

Εάν ο αριθμός στον οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες- με πιθανή απόκλιση της τάξεως του ενός εκατομμυρίου-  είναι σωστός, τότε μόλις το 14% των ειδών έχει ταυτοποιηθεί.