Στα χνάρια πέντε αρκούδων βρίσκονται από τον περασμένο Μάϊο τα μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ που έχουν «φορέσει» ειδικούς πομπούς στα μεγαλόσωμα ζώα προκειμένου να παρακολουθούν τις περιοχές στις οποίες κινούνται.

Ο Ωρίων είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία και βάρος αρκούδα αφού φτάνει τα 235 κιλά στα 20 της χρόνια και πιάστηκε στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Άργους Ορεστικού. Ο Ανεμος είναι κατά δύο χρόνια μικρότερος και κινείται πολύ κοντά στη χάραξη του προς κατασκευή τμήματος του κάθετου άξονα «Κορομηλιά-Κρυσταλλοπηγή». Η Ηλιάνα, ηλικίας περίπου 8-10 ετών και η, σχεδόν συνομήλική της, Σαβίνα κινούνται πολύ κοντά και διασχίζουν τον κάθετο άξονα της Εγνατίας, Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής ενώ η μικρότερη της… παρέας, η 6χρονη Οινόη πιάστηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πολυάνεμου.

Οι αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν στο πλαίσιο του έργου «LIFE ARCTOS/KASTORIA. Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς- Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» που υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Το έργο θα εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα που θα αποσκοπούν κυρίως στον περιορισμό – εξάλειψη του φαινομένου τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς, στην αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές και στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών στην αγροτική οικονομία από αρκούδες.