Με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των προσπαθειών για τη διαχείριση της περιβαλλοντικής κρίσης που έχει αποκαλυφθεί στην Ανατολική Αττική -όπου ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων στον Ασπρόπυργο- και προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, ευρεία σύσκεψη.

Στη σύσκεψη, υπό την αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Σταυρούλα Δήμου και την ειδική γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, Μ. Καραβασίλη, συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ κ.κ. Μητρόπουλος και Παπαβασιλείου, ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Π. Μέρκος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούν:

1. Τη συλλογή και απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων, που έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα, καθώς και η εξυγίανση των περιοχών απόρριψης. Για το σκοπό αυτό θα ενημερωθεί ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Η. Λιακόπουλος, σε σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν και στελέχη του ΥΠΕΚΑ.

2. Τη χαρτογράφηση των βιομηχανικών και λοιπών δραστηριοτήτων της περιοχής, για τον εντοπισμό των εν δυνάμει συνδεόμενων με τη συγκεκριμένη ρύπανση.

3. Την καταγραφή των γεωτρήσεων (αδειοδοτημένων ή μη), με σκοπό τον έλεγχο και τη σφράγιση όσων εξ αυτών βρεθούν επιβαρυμένες.

4. Την εντατικοποίηση των ελέγχων από κλιμάκια επιθεωρητών της ΕΥΕΠ και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής.

5. Τη σύσκεψη με δημάρχους και τοπικούς φορείς για την ενημέρωσή τους, σχετικά με τη σημασία και την έκταση του προβλήματος και ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.

6. Την εκπόνηση υδροχημικής και γεωχημικής μελέτης για τον εντοπισμό και την πλήρη αποτύπωση της έκτασης και του είδους της ρύπανσης, με σκοπό την υπόδειξη τρόπων αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής ζημιάς και την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων.

Για την υλοποίηση των παραπάνω συστάθηκε «Ομάδα Διαχείρισης Περιβαλλοντικής Κρίσης Θριασίου Πεδίου», η οποία θα συντονίζεται από την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κυρία Σ. Δήμου και την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ κυρία Μ. Καραβασίλη. Στην Ομάδα Διαχείρισης συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις αρμόδιες διευθύνσεις της Περιφέρειας, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και το ΙΓΜΕ.