Η ιστορία του Saul Goodman φτάνει στο τέλος της με το δεύτερο μέρος του έκτου κύκλου της σειράς Better Call Saul που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ στις 11 Ιουλίου, με τους δημιουργούς να εκθειάζουν το έργο τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρούν ότι πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με το αριστουργηματικό Breaking Bad.

Ο δημιουργός του σύμπαντος των Walter White και Jesse Pinkman, Vince Gilligan και ο σεναριογράφος Peter Gould μίλησαν στο bbc.com με αφορμή τα νέα επεισόδια της ιστορίας του δικηγόρου «που πρέπει να καλέσεις» και τόνισαν ότι δεν είχαν πιστέψει από την αρχή στο συγκεκριμένο εγχείρημα που έχει καθηλώσει χιλιάδες τηλεθεατές.

Όπως είπαν, μόλις ολοκληρώθηκε το Breaking Bad πετούσαν στα ουράνια από την επιτυχία τους και σκέφτονταν πως μπορούσαν να την εξαργυρώσουν, χωρίς όμως να αδικήσουν το έργο τους. Έτσι, σκέφτηκαν να φτιάξουν μια κωμική σειρά 30 λεπτών που θα διαδραματίζονταν στο γραφείο του Saul Goodman.

Παρόλα αυτά, αμέσως προέκυψαν διάφορα ερωτήματα όπως «ποιος είναι ο Jimmy McGill», γιατί έγινε «Saul Goodman», όμως το πιο τρομακτικό σύμφωνα με αυτούς ήταν ένα: «γιατί αποφάσισε να πουλήσει την ψυχή του;».

Αποφάσισαν λοιπόν να αλλάξουν αμέσως σκεπτικό και να δημιουργήσουν μια ιστορία από το μηδέν, η οποία θα αφηγούνταν την ιστορία του Saul και δεν θα ήταν μια τυπική αναδρομή στον κόσμο του Breaking Bad, η οποία θα διασφάλιζε απλά μερικά επιπλέον χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Οι συγκρίσεις και η αλλαγή πλεύσης

Το Better Call Saul μπορεί να αγαπήθηκε από το κοινό αμέσως μόλις κυκλοφόρησε, όμως η παραγωγή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι Vince Gilligan και Peter Gould μπορεί να αποφάσισαν τι ήθελαν, όμως δεν φοβόντουσαν με τον τρόπο που έπρεπε να προχωρήσουν την σειρά.

Αρχικά, φοβήθηκαν τόσο την σύγκριση με το Breaking Bad, όσο και τον τρόπο που θα εξελίσσεται η δράση. Σύμφωνα με τους ίδιους, το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν να δείξουν την εξέλιξη των χαρακτήρων, χωρίς όμως να αντιγράψουν το προηγούμενο έργο τους, αλλά και χωρίς να δείξουν κάτι έξω από τα «νερά» της ιστορίας.

Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπρεπε ο κάθε χαρακτήρας να πάρει τον χρόνο του και να μην πιέζουν τις καταστάσεις να εξελιχθούν. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι έχουν δώσει μια τραγική διάσταση, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο έργο να παραπέμπει περισσότερο σε τραγωδία σε σχέση με το Breaking Bad σε σχέση με την εξέλιξη της ιστορίας, σύμφωνα με τους δημιουργούς της σειράς.

Παράλληλα, πέρα από το γεγονός πως αποφάσισαν να αλλάξουν πλεύση στην εξέλιξη της πλοκής, έλαβαν την απόφαση να δώσουν σημασία στον τρόπο με τον οποίο έδεσαν οι χαρακτήρες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ρόλος της Kim Wexler. Όπως είπαν, όταν προσέλαβαν την Rhea Seehorn για να υποδυθεί την σύντροφό του Saul, το έκαναν γιατί ήταν πολύ καλή ηθοποιός. Παρόλα αυτά, παρατήρησαν πως έδεσε αμέσως με το άλλο καστ, ο χαρακτήρας που είχαν γράψει, έτσι αποφάσισαν να επεκτείνουν κι άλλο την ιστορία της.

«Δεν ξέραμε ότι η Kim θα ήταν τόσο σημαντική για τη σειρά», είπε χαρακτηριστικά ο Gilligan και πρόσθεσε ότι «ήταν το ίδιο με τον Jesse Pinkman στο Breaking Bad. Προσλαμβάνεις έναν ηθοποιό και σκέφτεσαι “ναι, θα κάνουν πολύ καλή δουλειά” και μετά καταλήγεις να τους ερωτευτείς».

Ρία Σίχορν
Η Rhea Seehorn που ενσαρκώνει τον ρόλο της Kim Wexler

Better Call Saul ή Breaking Bad;

Οι Vince Gilligan και Peter Gould μπορεί να θεωρούν πιο τραγικό το Better Call Saul, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι υποτιμούν το Breaking Bad.

Παρόλα αυτά, «σκανδαλίζονται» από την ιδέα πως η ιστορία του Saul μπορεί να ξεπεράσει εκείνη του Walter, με αποτέλεσμα να υποστηρίζουν προς το παρόν την αντιδημοφιλή -όπως σημειώνουν- άποψη, ότι το Better Call Saul μπορεί να είναι καλύτερο από το Breaking Bad.

Όπως τόνισαν όμως, τα επόμενα επεισόδια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν θα δείξουν την τελική εξέλιξη του πρωταγωνιστή και μόνο τότε θα μπορεί να γίνει η σωστή σύγκριση, όχι μόνο ανάμεσα στις δύο σειρές, αλλά και στις ιστορίες των δύο πρωταγωνιστών.

Walter White και Jesse Pinkman
Walter White και Jesse Pinkman από το Breaking Bad