Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα έχει την μαγεία της και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τις διαχρονικές οικογενειακές ταβέρνες που στέκουν όρθιες στο πέρασμα του χρόνου, συστήνοντας στις νέες γενιές γεύσεις οικείες, γνώριμες και σπιτικές. Όπως και οι έξι προτάσεις που ακολουθούν παρακάτω και θα σας κάνουν να νιώσετε τόσο οικεία, όσο στο σπίτι σας.

Κούβελος

Μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες όχι μόνο για το Κουκάκι, όπου και εντοπίζεται (Γεν. Κολοκοτρώνη 66), αλλά και για την Αθήνα γενικότερα. Ο Κούβελος αποτελεί θρύλο για τους μυημένους του καλού φαγητού, με την πίστη και το σεβασμό στην παράδοση να αποτελεί και το βασικό στοιχείο της διαχρονικότητάς του. Ο χώρος του είναι πολύ όμορφος και φιλικός, με ιδιαίτερη οικογενειακή ατμόσφαιρα, -διαθέτει και μια υπέροχη εξωτερική αυλή– ενώ η κουζίνα τιμά τις ελληνικές γεύσεις.

Η Παλιά Φάβα

Κρυμμένη στα στενά ανάμεσα στο Παλαιό Φάληρο (Αχαίων 38, Π. Φάληρο) και τη Νέα Σμύρνη, η ταβέρνα της Παλιάς Φάβας είναι ο απόλυτος ορισμός της οικογενειακής ταβέρνας. Η μαμά Ντίνα στην κουζίνα μαγειρεύει καθημερινά με αγάπη και μεράκι ό,τι ακριβώς θα έκανε και για το σπίτι της. Οι κατσαρόλες γεμίζουν με παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και γίνονται στην κυριολεξία ανάρπαστα. Από τα πιάτα που μυρίζουν μαμά το κότσι με ρύζι, το παστίτσιο, το ιμάμ κ.α. Στις σταθερές αξίες και τα κρεατικά της ώρας.

Το Βραστό

Από τις πιο παλιές ταβέρνες στο Χαλάνδρι, και πιο συγκεκριμένα στο Πολύδροσο (Ροδοδάφνης & Ρόδων 3), που λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια και αποτελεί σημείο αναφοράς όταν πρόκειται για αυθεντικές, ελληνικές γεύσεις στην περιοχή. Η οικογενειακή ταβέρνα Το Βραστό σερβίρει πιάτα της ελληνικής κουζίνας με σπιτική θαλπωρή, γι’ αυτό και όσοι έρχονται εδώ για πρώτη φορά την επιλέγουν ξανά και ξανά. Η αρχική της λειτουργία ήταν ως μικρό μπακάλικο, αλλά με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ταβέρνα. Πιάτο-συνώνυμο της ταβέρνας η κλασική κρεατόσουπα, γνωστή και ως βραστό, βάλσαμο για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα.

Η Μυρτιά

Ροζαλία

Αν για κάτι φημίζεται η Μυρτιά στη Νέα Σμύρνη ( Αϊδινίου 55) αυτό δεν είναι άλλο από τις πληθωρικές της μερίδες που είναι τόσο γενναίες, ώστε να πάρεις πακέτο στο σπίτι ό,τι δεν καταφέρεις να φας στην οικογενειακή ταβέρνα. Γνωστή, επίσης, και για τα ζουμερά κρεατικά και τις τέλειες τηγανητές πατάτες της. Στο τέλος σερβίρουν λαχταριστούς λουκουμάδες κέρασμα, σκέτη απόλαυση.

Ροζαλία

Σημείο αναφοράς για τον πεζόδρομο της Βαλτετσίου (νο 54) στα Εξάρχεια από το 1978, η Ροζαλία είναι από εκείνες τις οικογενειακές ταβέρνες που γίνονται στην κυριολεξία στέκια. Πληθώρα μαγειρευτών, κρεατικών της ώρας αλλά και μια μεγάλη γκάμα για τη μέση, σε μεζεδάκια και συνοδευτικά, που κάνει την επιλογή δύσκολη.

Η ταβέρνα του Αξώτη

Ταβέρνα Αξώτη

Για περισσότερα από 60 χρόνια όσοι είναι γνώστες του κέντρου, ξέρουν πολύ καλά που να απευθυνθούν για νόστιμο φαγητό και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η ταβέρνα του Αξώτη συναντάται στο ίδιο σημείο στο Πολύγωνο (Παπαρσένη 15) από τότε που πρωτολειτούργησε και φημίζεται ιδιαιτέρως για το βαρελίσιο κρασί που φτιάχνουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της ταβέρνας (εγγόνια του ιδρυτή της ταβέρνας), η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της ως οινοπωλείο. Στα της κουζίνας ζουμερό μπιφτέκι, όπως πρέπει ψημένο παϊδάκι και φρεσκοκομμένες πατάτες στις κορυφαίες επιλογές.