Με αφορμή την συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του σημαντικότερου Έλληνα ζωγράφου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), η Ρωσία υποδέχεται τον καταξιωμένο Έλληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία – μνημεία του κόσμου, το Κρατικό Μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγ. Ισαάκ της Αγίας Πετρούπολης, θα εκθέτει έως τις 14 Ιανουαρίου 2015 τα έργα του ο Έλληνας ζωγράφος, έργα που τιμούν τον Ελ Γκρέκο και εκφράζουν σεβασμό προς την μορφή του Ιησού Χριστού.

Έργα του Ελ Γκρέκο αναδημιουργούνται, μέσα από τον σουρεαλισμό και την popart, με ένα σύγχρονο υλικό όπως το αλουμίνιο και συγκεκριμένα τα κουτάκια αναψυκτικών. Χιλιάδες κομμάτια χρωματιστού αλουμινίου δημιουργούν ένα τεραστίων διαστάσεων ψηφιδωτό δίνοντας την αίσθηση ενός ανάγλυφου ζωγραφικού πίνακα. Ακολουθώντας όμως με σεβασμό τα σχέδια και τα χρώματα του σπουδαίου ζωγράφου.

Η έκθεση στο Κρατικό Μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγ. Ισαάκ τελεί υπό την υποστήριξη του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του γενικού προξενείου της Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη.