Να μείνουμε σπίτι, αν δεν είναι επιτακτική ανάγκη να μετακινηθούμε, μας καλεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουίζος, δάσκαλος οδηγικής συμπεριφοράς και γιος του θρυλικού Ιαβέρη.

Σχολιάζοντας πως οι καιρικές συνθήκες που προκάλεσε η κακοκαιρία Μήδεια είναι πρωτοφανής για την Ελλάδα, κάλεσε να «ξεχωρίσουμε αρχικά τον αστικό ιστό από την περιφέρεια». Οι βορεινές περιοχές, τα ορεινά κι η περιφέρεια αυτή τη στιγμή είναι απροσπέλαστες, εμείς εδώ έχουμε περίπου 70 πόντους χιόνι, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον δάσκαλο οδηγικής συμπεριφοράς θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις πόλεις, όπου επικρατεί το φαινόμενο «δρόμοι-σούπα» με την άσφαλτο να έχει νερό και χιόνι πράγμα που καθιστά δύσκολο το να τοποθετηθούν αλυσίδες.

Σε ενδιάμεσα στενά, κατηφόρες κι ανηφόρες οι οδηγοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα προειδοποίησε ο κ. Μαρκουίζος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέστησε οι μετακινήσεις να γίνουν μόνο σε περιπτώσεις επιτακτικής ανάγκης.

«Υπομονή δύο- τρεις μέρες» τόνισε και πρόσθεσε πως στο κέντρο της πόλης σύντομα η κατάσταση θα είναι πιο ήπια.

«Όταν μπούμε στο αυτοκίνητο μόνο με αλυσίδες ή χιονολάστιχα που είναι το καλύτερο για την περίπτωση» είπε και υπογράμμισε πως η ταχύτητα μας θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι χαμηλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμα και η ενδεδειγμένη ταχύτητα των 30 χιλιομέτρων είναι υπερβολική. «Αστρονομική ταχύτητα» σχολίασε συγκεκριμένα και υπενθύμισε την οδηγία για ελαφρύ πάτημα του φρένου και όχι απότομες κινήσεις, δίνοντας το παράδειγμα του να πατάμε το φρένο τόσο απαλά, σαν να έχουμε ένα αυγό κάτω από το πεντάλ.

«Θα πρέπει να πηγαίνουμε με την ελάχιστη ώστε ό, τι κι αν συμβεί μπροστά μας να μπορούμε να κινητοποιηθούμε» εξήγησε. Επισήμανε την σπουδαιότητα του να κρατάμε αποστάσεις και να μην πλησιάζουμε πολύ τα άλλα οχήματα.

TAGS