Αριθμοί που προβληματίζουν: Οι Έλληνες χάνουν 36 ώρες τον χρόνο λόγω… μποτιλιαρίσματος

Πέμπτη σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Ε.Ε. κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος


AUTO
14:30
13/02/2020
Αριθμοί που προβληματίζουν: Οι Έλληνες χάνουν 36 ώρες τον χρόνο λόγω... μποτιλιαρίσματος
5
loading

Ανησυχία προκαλούν τα δεδομένα που αφορούν τους Έλληνες οδηγούς. Όπως εκτιμάται τον χρόνο χάνουν κατά μέσο όρο από τη ζωή τους 36 ώρες τον χρόνο λόγω του μποτιλιαρίσματος με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά.

Πέμπτη σε κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Ε.Ε. κατατάσσεται η Ελλάδα . Η χώρα μας βρίσκεται πίσω από την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, με περίπου 36 χαμένες ώρες, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλούμενη στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Σε επίπεδο Ε.Ε. το αυτοκίνητο εξακολουθεί να καλύπτει το 80% των μετακινήσεων, ενώ επιπλέον 10% προέρχεται από λεωφορεία, φορτηγά, βαν και μηχανάκια, όσο περίπου ήταν στις αρχές του 21ου αιώνα. Με ποδήλατο και περπάτημα πραγματοποιείται σήμερα περίπου το 5,%% των μετακινήσεων. Η βαριά χρήση του αυτοκινήτου έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και το κλίμα, καθώς και στο μποτιλιάρισμα.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος φέρει τον τίτλο «Το κλειδί για αειφόρους αστικές μεταφορές» και επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης στις μετακινήσεις με περπάτημα, ποδηλασία και δημόσιες συγκοινωνίες. Μάλιστα, τονίζει πως παραμένουν πιο πράσινες επιλογές κινητικότητας σε σχέση με τα ηλεκτρικά σκούτερ ή το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Οι πόλεις σήμερα καταναλώνουν το 60 - 80% της ενέργειας και δημιουργούν πάνω από το 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία επιδρούν στην κλιματική απορρύθμιση. Ταυτόχρονα, παραμένουν υψηλές οι συγκεντρώσεις ρύπων και καυσαερίων στην κατώτερη ατμόσφαιρα των πόλεων επιδρώντας αρνητικά στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Δύσκολος στόχος

Η έκθεση του ΕΟΠ σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κλιματικές επιπτώσεις των μεταφορών έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις μεταφορές εξακολουθούν να αυξάνονται όπως και οι μετακινήσεις σε όλη την Ευρώπη. Το 2018 οι εκπομπές από τις μεταφορές ήταν κατά 29% υψηλότερες από τα επίπεδα του 1990. Για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε., οι εκπομπές από τις μεταφορές πρέπει να μειωθούν κατά 90% μέχρι το 2050! Πρόκειται για δύσκολο στόχο εάν λάβουμε υπόψη πως το 2016 οι χερσαίες μετακινήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2000.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή»

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar SER 30

  Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος φέρει τον τίτλο «Το κλειδί για αειφόρους αστικές μεταφορές» και επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης στις μετακινήσεις με περπάτημα, ποδηλασία και δημόσιες συγκοινωνίες..........ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ? ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ Η ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ ΑΜ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟ ? . ΡΕ ΣΕΙΣ ΠΟΣΟ [...] ΕΙΣΑΣΤΕ ? ΟΙ ΠΛΗΡΕΙΣ ΚΟΜΠΛΕ ΦΤΗΝΕΣ ΠΥΚΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΙΣ ΕΧΕΤΕ ΞΕΦΤΥΛΗΣΕΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑΡΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ . ΑΚΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΤΟ 2 0 2 0 , ΟΧΙ ΡΕ ΝΑ ΞΑΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΚΑΜΗΛΕΣ ΑΛΟΓΑΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ . ΠΟΣΑ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ?

  1. avatar Giorgis

   Είναι η Φολέγανδρος αστική περιοχή? Και γιατί δεν μπορεί να πάει με (ηλεκτρικό) ποδήλατο στο Μέτσοβο ή στα Γρεβενά? Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γυρίσουμε στα γαϊδούρια - κι ας έχουμε φτάσει και το 2100 - αν εξαντλήσουμε τα ορυκτά καύσιμα και δεν έχουμε αναπτύξει άλλες εναλλακτικές. Το να συνεχίζεις τα λάθη που έχεις ήδη διαπιστώσει δεν λύνει κανένα πρόβλημα πάντως.

 2. avatar foten

  Ειμαστε σιγουροι οτι δεν εννοει τον μηνα;;;

 3. avatar 124

  Το χρόνο; ΤΟ ΧΡΟΝΟ ; Αλήθεια τώρα; Μήπως θέλετε να πείτε τον μήνα;

 4. avatar dk.

  36 ώρες ??? Μήπως από την Αλεξανδρούπολη είναι αυτά τα νούμερα ?

  Στην Αθήνα μάλλον 36 ημέρες, όχι ώρες !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει