Η BMW i λανσάρει πρώτη παγκοσμίως την ασύρματη φόρτιση αυτοκινήτων

Τι είναι το σύστημα Wireless Charging


AUTO
21:43
17/06/2018
Η BMW i λανσάρει πρώτη παγκοσμίως την ασύρματη φόρτιση αυτοκινήτων
1
loading

Η BMW i λανσάρει μία ακόμα παγκόσμια πρωτιά με τη μορφή ενός εργοστασιακού, πλήρως ενσωματωμένου επαγωγικού συστήματος φόρτισης για την μπαταρία υψηλής τάσης των plug-in υβριδικών οχημάτων. Η παραγωγή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Το σύστημα ασύρματης φόρτισης Wireless Charging διατίθεται κατόπιν παραγγελίας ως μακροχρόνια μίσθωση προαιρετικού εξοπλισμού για την 530e iPerformance.

Το προϊόν θα διατίθεται αρχικά στη Γερμανία και θα ακολουθήσουν Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα.

bmwwirelesschargin.jpg1

Το Wireless Charging επιτρέπει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο ηλεκτρισμού στη μπαταρία του οχήματος, χωρίς τη χρήση καλωδίων, όταν είναι σταθμευμένο πάνω από μια ειδική επιφάνεια.

Αυτή μπορεί να είναι εγκαταστημένη στο γκαράζ, για παράδειγμα, και η διαδικασία φόρτισης να ξεκινά μόλις το όχημα σταθμεύει εκεί (χωρίς περαιτέρω ενέργειες από τον οδηγό). Με τη νέα τεχνολογία απλουστεύεται η φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού/plug - in υβριδικού οχήματος περισσότερο και από τον ανεφοδιασμό ενός μοντέλου με συμβατικό κινητήρα.

bmwwirelesschargin.jpg2

Το Wireless Charging (διατίθεται προαιρετικά), αποτελείται από ένα Σταθμό Επαγωγικής Φόρτισης - Inductive Charging Station (GroundPad), εγκατεστημένο είτε σε γκαράζ ή σε υπαίθριο χώρο, και ένα δευτερεύον εξάρτημα (CarPad) που τοποθετείται στο πάτωμα του οχήματος. Η ανέπαφη μεταφορά ενέργειας μεταξύ GroundPad και CarPad πραγματοποιείται σε απόσταση περίπου οκτώ εκατοστών. Το GroundPad παράγει ένα μαγνητικό πεδίο. Στο CarPad επάγεται ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο στη συνέχεια φορτίζει την μπαταρία υψηλής τάσης.

Το σύστημα έχει ισχύ φόρτισης 3,2 kW, που επιτρέπει την πλήρη φόρτιση των μπαταριών υψηλής τάσης της 530e iPerformance σε περίπου τρεισήμισι ώρες. Και με συντελεστή απόδοσης περίπου 85%, η φόρτιση με το Wireless Charging είναι και πολύ αποδοτική.

Επαγωγική φόρτιση: ευκολότερη ακόμα και από τον ανεφοδιασμό καυσίμου

Το Wireless Charging χρησιμοποιεί την τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης που υιοθετείται στη φόρτιση συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες τώρα και για την επαναφόρτιση μπαταριών των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων. Πρωταρχικό πλεονέκτημα εδώ είναι η απαράμιλλη ευκολία, καθώς οι οδηγοί δεν χρειάζονται καλώδια για την αναπλήρωση των ενεργειακών αποθεμάτων των οχημάτων τους. Το αντίθετο, μόλις το όχημα σταθμεύσει στη σωστή θέση πάνω από τον Σταθμό Επαγωγικής Φόρτισης (inductive Charging Station), και μετά από απλή πίεση του διακόπτη Start/Stop, ξεκινά η διαδικασία φόρτισης. Αφού η μπαταρία φορτιστεί πλήρως, το σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα.

Το Wireless Charging βοηθά επίσης τον οδηγό να σταθμεύσει στη σωστή θέση. Μέσω μιας σύνδεσης WiFi δημιουργείται επικοινωνία μεταξύ σταθμού φόρτισης και οχήματος.

bmwwirelesschargin.jpg3

Στη συνέχεια, μία κάτοψη του αυτοκινήτου και της γύρω περιοχής εμφανίζεται στην οθόνη (Control Display) με χρωματιστές γραμμές που καθοδηγούν τον οδηγό στο παρκάρισμα. Ένα εικονίδιο δείχνει πότε το αυτοκίνητο έχει φτάσει στη σωστή θέση για επαγωγική φόρτιση. Μπορεί να υπάρχει μία απόκλιση από την ιδανική θέση μέχρι επτά εκατοστά ως προς το διαμήκη άξονα και μέχρι 14 εκατοστά ως προς τον εγκάρσιο.

Το GroundPad μπορεί επίσης να τοποθετείται σε υπαίθριο χώρο και να χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Όλα τα εξαρτήματα που μεταφέρουν ηλεκτρισμό προστατεύονται από τη βροχή και το χιόνι, και η οδήγηση πάνω από το GroundPad δεν προκαλεί καμία ζημιά.

bmwwirelesschargin.jpg4

Κατά τη διάρκεια της φόρτισης, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που «διαφεύγει» περιορίζεται στο πάτωμα του οχήματος. Το GroundPad είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και μπορεί να απενεργοποιηθεί εάν ανιχνευτούν ξένα σώματα. Το BMW Group προσφέρει επίσης μία υπηρεσία εγκατάστασης για το Wireless Charging, κατόπιν παραγγελίας.

Νίκος Τσάδαρης

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Giorgis

    Αν όντως έχει αποδοτικότητα 85%, είναι εντυπωσιακό. Η ισχύς του όμως απογοητευτικά μικρή. Βέβαια, σε κλειστό γκαράζ δεν βλέπω τη χρησιμότητά του, αφού δεν είναι καθόλου δύσκολο να το βάλεις σε πρίζα με αποδοτικότητα 95% και πολύ μεγαλύτερη ισχύ, που σημαίνει ότι αρκεί μια νύχτα για να φορτίσει πλήρως ένα ηλεκτρικό με μεγάλη μπαταρία και δεν θα χρειάζεται 24+ ώρες στην ασύρματη φόρτιση. Επομένως η BMW προορίζει το προϊόν μόνο για υβριδικά που έχουν μικρές μπαταρίες και όχι για αμιγώς ηλεκτρικά. Ελπίζω πάντως να βρει εφαρμογές και να υπάρξει αγορά γιατί σαν τεχνολογία είναι χρήσιμη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει