Σαράντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται λίγο μετά τις 13:00 στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα, εκεί όπου, σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, αναμένεται να μοιραστεί μία «χαρμόσυνη είδηση», παράλληλα με την τέλεση των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου.

Ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, και θα συζητήσουν τις σχέσεις Τουρκίας-ψευδοκράτους «σε όλες τις πτυχές, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την υπόθεση της Κύπρου».

Η καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά απόγευμα, στις 18:00. Τον χαιρετισμό της θα δεχθούν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος Πρόεδρος, οι οποίοι θα μιλήσουν. O κ. Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει και σε ειδική επετειακή συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Βουλής».

O Eρντογάν ταξιδεύει σήμερα στα κατεχόμενα για τη μαύρη επέτειο της εισβολής, με απευθείας πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που θεωρείται παράνομο, καθώς τα κατεχόμενα δεν είναι αναγνωρισμένο κράτος. «Αυτό είναι ένας δρόμος προς την αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’» είπε ο Ερσίν Τατάρ, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης.

Ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου A Haber ανέφερε: «O πρόεδρος Ερντογάν θα πραγματοποιήσει μια πτήση και αύριο υπάρχουν και σηαντικά εγκαίνια μιλάμε για τα εγκαίνια του αεροδρομίου Έρτζαν ( Τύμπου) Ο πρόεδρος Ερντογάν θα φτάσει στην ‘ΤΔΒΚ’ με απευθείας πτήση απο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με την πτήση αυτή θα σταλεί και ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο. Έτσι δεν είναι;».

Ο Τατάρ δηλώσε: «Μάλιστα ο αξιότιμος πρόεδρος είχε κάνει το πρώτο του ταξίδι στην ‘ΤΔΒΚ’. Ηταν εδώ στις 12 Ιουνίου. Από εδώ είχε ταξιδέψει απευθείας στο Μπακού. και μάλιστα στις δηλώσεις του είχε πει “πως αυτό είναι ένας δρόμος που οδηγεί προς την αναγνώριση της ‘ΤΔΒΚ’ και ας είναι για το καλό” και όπως είπατε τώρα τον περιμένουμε να έρθει με απευθείας πτήση».

Ο Ερντογάν φεύγει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με συμφωνίες 50,7 δισ. δολαρίων – Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο δώρο στον πρόεδρο των Εμιράτων

Έκλεισαν συμφωνίες σε πολλούς τομείς, της ενέργειας, της άμυνας, της τεχνητής νοημοσύνης και τους εμπορίου. Η τουρκική αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ο Ερντογάν προχωρά σε ξεπούλημα εθνικής περιουσίας.