Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 500 Αμερικανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ρωσικές κυρώσεις είναι αντίποινα στους περιορισμούς που της επέβαλε η Ουάσινγκτον για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση των αντιρωσικών κυρώσεων, που επιβάλλει τακτικά η κυβέρνηση Μπάιντεν (…) απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία σε 500 Αμερικανούς», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να γνωρίζει εδώ και καιρό ότι καμία εχθρική ενέργειά της δεν θα μείνει αναπάντητη», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος είναι και οι παρουσιαστές πολλών τηλεοπτικών εκπομπών, όπως οι Στίβεν Κόλμπερτ, Τζίμι Κίμελ και Σεθ Μάγιερς, αλλά επίσης και οι Έριν Μπαρνέτ (CNN), Ρέιτσελ Μάντοου και Τζο Σκάρμπορο (MSNBC). Εξάλλου, στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας μπαίνουν τα μέλη του Κογκρέσου, τα ερευνητικά ινστιτούτα που «εμπλέκονται στη διάδοση ρωσοφοβικών θέσεων και ψευδών πληροφοριών» αλλά και στελέχη εταιρειών που «εξοπλίζουν την Ουκρανία».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τιμωρητικά μέτρα σε βάρος δεκάδων ρωσικών εταιρειών και προσώπων, με αφορμή την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.