Ξεκάθαρη στάση κρατάει η Γερμανία στο αίτημα της Ουκρανίας για «συμμαχία των μαχητικών αεροσκαφών», με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Μπόρις Πιστόριους να τονίζει πως είναι αρνητική η απάντηση.

«Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να κριθούν στο Βερολίνο. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ούτε τις δυνατότητες ούτε την αρμοδιότητα», τόνισε ο κ. Πιστόριους και πρόσθεσε ότι η Γερμανία ειδικεύεται στα άρματα μάχης και στην αεράμυνα, ενώ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια πυρομαχικών.

Ο κ. Γουάλας από την πλευρά του δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη, αλλά θα βοηθήσει στην εκπαίδευση ουκρανών πιλότων.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ήδη την αδυναμία της Γερμανίας να συνεισφέρει στην «συμμαχία μαχητικών αεροσκαφών», στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στο Ρέικιαβικ.

«Έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό που κάνουμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο κ. Σολτς και αναφέρθηκε στα άρματα μάχης, τα πυρομαχικά και τα συστήματα αεράμυνας που προσφέρει ήδη η Γερμανία.