Η πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, είναι «ουσιαστικά περικυκλωμένη», ανακοίνωσε ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν. Πρόσθεσε δε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πρόσβαση μόνο σε έναν δρόμο που οδηγεί εκτός πόλης.

«Οι μονάδες της Wagner έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη Μπαχμούτ. Μένει μόνο ένας δρόμος» που οδηγεί έξω από την πόλη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν σε βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποσύρει σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις από τη Μπαχμούτ, μεγάλο μέρος της οποίας έχει καταστραφεί.

«Αν προηγουμένως ήμασταν αντιμέτωποι με έναν επαγγελματικό ουκρανικό στρατό, ο οποίος πολεμούσε εναντίον μας, σήμερα βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ηλικιωμένους και παιδιά. Κάποιοι πολεμούν, αλλά η ζωή τους στη Μπαχμούτ είναι σύντομη, μία ή δύο ημέρες», τόνισε ο Πριγκόζιν, που ηγείται της μισθοφορικής ομάδας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μαχών για την κατάληψη της πόλης κλειδί.

«Δώστε τους μια ευκαιρία να φύγουν από την πόλη, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη», πρόσθεσε. Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει τρεις ανθρώπους, έναν ηλικιωμένο και δύο νέους, να κοιτούν την κάμερα και να ζητούν από τον Ζελένσκι να τους επιτρέψει να φύγουν.

Το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε ένα σφυροκόπημα της πόλης, που έχει εξελιχθεί εδώ και κάποιους μήνες στο σημαντικότερο πεδίο των μαχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να κόψουν τις τρεις από τις τέσσερις οδούς ανεφοδιασμού των Ουκρανών προς την πόλη. Η μοναδική οδός που παραμένει ανοικτή είναι στα δυτικά, προς την Τσάσιβ Γιαρ.

Η κατάληψη της Μπαχμούτ θα ανοίξει τον δρόμο για τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής σημασίας βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς, που γειτονεύει με τη Ρωσία. Αυτός ήταν εξαρχής ένας από τους βασικούς στόχους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από περίπου ένα χρόνο, την 24η Φεβρουαρίου 2022.