Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά τα σκάνδαλα εδώ και μήνες για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ στη διάρκεια των lockdowns θα αντιμετωπίσει πρόταση μομφής, ανακοίνωσε η Επιτροπή 1922. Αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτικών αναμένεται να απομακρυνθεί από πρωθυπουργός και στη συνέχεια να αντικατασταθεί.

H πρόταση μομφής προέρχεται από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματός και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα, δήλωσε στους βουλευτές ο πρόεδρος της Επιτροπής 1922 Γκρέιαμ Μπρέιντι.

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε» επισημαίνει ο Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία για τη πρόταση μομφής κατά του Μπόρις Τζόνσον θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου- αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω», προσθέτει.

Μπόρις Τζόνσον

«Η πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Τζόνσον προσφέρει την ευκαιρία να δοθεί τέλος στις εικασίες»

Η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα θα προσφέρει την ευκαιρία να δοθεί τέλος στις εικασίες μηνών για την ηγεσία του, δήλωσε εκπρόσωπος του Τζόνσον όπως ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Σήμερα δίνεται η ευκαιρία να τερματιστούν μήνες εικασιών και να επιτραπεί η κυβέρνηση να τραβήξει μια γραμμή και να προχωρήσει» επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την ευκαιρία να στηρίξει την υπόθεσή του στα μέλη του κοινοβουλίου και θα τους υπενθυμίσει ότι, όταν είναι ενωμένοι και επικεντρωμένοι στα ζητήματα που έχουν σημασία για τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει πιο εξαιρετική πολιτική ομάδα» ανέφερε κλείνοντας.

Ποιοι υποστηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μάικλ Γκόουβ δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τον πρωθυπουργό ενόψει της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής αργότερα σήμερα.

«Ο πρωθυπουργός έχει 100% την στήριξή μου στην σημερινή ψηφοφορία και ενθαρρύνω σθεναρά τους συναδέλφους μου να τον υποστηρίξουν» αναφέρει η Λιζ Τρας.

«Αντεπεξήλθε στην ανάκαμψη από την COVID και υποστηρίζοντας την Ουκρανία απέναντι στην ρωσική επίθεση. Ζήτησε συγγνώμη για λάθη που έγιναν. Οφείλουμε τώρα να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάπτυξη» προσθέτει η Τρας, η οποία θεωρείτο πιθανή διάδοχος του Τζόνσον.

Ο επίσης θεωρούμενος πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ, επισημαίνει: «Από την εκστρατεία εμβολιασμού ως την απάντησή μας στην ρωσική επίθεση, ο πρωθυπουργός έχει δείξει την ισχυρή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα μας».

«Τον υποστηρίζω σήμερα και θα συνεχίσω να τον υποστηρίζω καθώς επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη της οικονομίας, στην αντιμετώπιση του κόστους ζωής και στο ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων από την COVID-19», προσθέτει.

Στη συνέχεια και ο Μάικλ Γκόουβ δήλωσε ότι υποστηρίζει τον πρωθυπουργό.

Μπόρις Τζόνσον

Απέχοντας πολύ από το να μπει μια τελεία στο σκάνδαλο που ταλανίζει εδώ και έξι μήνες τη συντηρητική κυβέρνηση, η δημοσιοποίηση την περασμένη εβδομάδα του πορίσματος της έρευνας της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι, που παραθέτει λεπτομερώς το εύρος των παραβιάσεων των κανόνων κατά της COVID-19 στην Ντάουνινγκ Στριτ, προκάλεσε εκ νέου αιτήματα για παραίτηση του Τζόνσον, που ανακοινώνονταν με το σταγονόμετρο.

Ο Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο (κάτι πρωτοφανές για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό), δήλωσε ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ο,τιδήποτε συνέβη», αλλά σημείωσε ότι οφείλει «να συνεχίσει τη δουλειά του».

Το σκάνδαλο, όπως και η εκτίναξη των τιμών που προκαλεί ιστορική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, έχει ήδη προκαλέσει πτώση της δημοτικότητάς του, επιφέροντας μεγάλο πισωγύρισμα στους Συντηρητικούς στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές Μαρτίου. Ο Τζόνσον παρέμεινε, προβάλλοντας κυρίως τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη δυτική απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης προς το παρόν ευνοείται από την απουσία προφανούς διαδόχου του στις τάξεις των Συντηρητικών, οι οποίοι βρίσκονται στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια στη Βρετανία.

Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα μιλήσει στους βουλευτές του πριν από την ψηφοφορία

Ο Μπόρις Τζόνσον θα απευθυνθεί σήμερα στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον του, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι επικεντρωμένος στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Βρετανία και ο κόσμος.

«Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο κόμμα του αργότερα σήμερα το απόγευμα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του σε δημοσιογράφους.

«Ασφαλώς ο πρωθυπουργός είναι σταθερά της άποψης ότι δεν θα αποσπαστεί η προσοχή του από τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία και ο κόσμος» πρόσθεσε.