Γεγονός αποτελεί εδώ και λίγες ώρες η σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, του πιο πολυσυζητημένου προσώπου των τελευταίων ημερών.

Ο Ασάνζ παρουσιάστηκε αυτοβούλως σήμερα το πρωί στη βρετανική αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε, αφού εκκρεμούσε σε βάρος του ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Όπως διευκρίνισε η Σκότλαντ Γιαρντ, ο ιδρυτής του WikiLeaks θα προσαχθεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου του Γουέστμινστερ, κατηγορούμενος για παράνομο εξαναγκασμό, σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό κατά δύο γυναικών, πράξεις που φέρεται να διέπραξε τον Αύγουστο του 2010 στη Σουηδία.

Η διαδικασία έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, έως και μήνες. Εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος (SOCA) εξήγησε ότι ένας αλλοδαπός που προσάγεται ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου με σκοπό την έκδοσή του, έχει τα ένδικα μέσα για να αντιταχθεί, προκαλώντας νέα ακρόαση των πλευρών.

Εάν μία απόφαση για έκδοση ληφθεί τελικά, ο ύποπτος έχει στη διάθεσή του 7 ημέρες για να ασκήσει έφεση. Οι διαδοχικές εφέσεις προκαλούν κάθε φορά την αναπομπή της υπόθεσης σε πιο υψηλόβαθμο δικαστικό όργανο, σε μία διαδικασία που είναι πιθανόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έγραψε στο Twitter ότι οι κατηγορίες εναντίον του «είναι αβάσιμες» και ότι το γεγονός ότι «βγαίνουν αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά ενοχλητικό».

Ο δικηγόρος του έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι θα ασκήσει έφεση σε ενδεχόμενη απόφαση έκδοσης του πελάτη του, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή έκδοσή του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν συλληφθεί και παραδοθεί στη σουηδική αστυνομία και επισημαίνοντας τις εχθρικές δηλώσεις που προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ απειλούν τον Τζούλιαν Ασάνζ με δίωξη σε απάντηση για τη σταδιακή δημοσίευση εδώ και πολλές ημέρες από το WikiLeaks 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής αποδεκτή διατύπωση κατηγορητηρίου.