Στους δρόμους και τις Χριστουγεννιάτικες αγορές που έχουν στηθεί σε Βερολίνο και Νυρεμβέργη έχουν ξεχυθεί εκατομμύρια Γερμανοί, οι οποίοι δεν πτοούνται από τις απειλές για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και σπεύδουν να κάνουν τις αγορές τους.

Στο Βερολίνο, όπου στήνονται περισσότερες από 60 αγορές σε ελεύθερους χώρους, οι οργανωτές κάνουν λόγο για «χείμαρρους επισκεπτών» ενώ στη Νυρεμβέργη, οι τοπικοί αξιωματούχοι αναμένουν 2,9 εκ. επισκέπτες μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου που κλείνει η παραδοσιακή ετήσια αγορά Christkindlesmarkt-Χριστουγεννιάτικη Αγορά.

Το 86% των Γερμανών που ρωτήθηκαν σε πρόσφατη έρευνα, απάντησε ότι φοβάται «λίγο ή καθόλου τις τρομοκρατικές επιθέσεις» ενώ οι οργανωτές των μεγαλύτερων αγορών ενίσχυσαν την ασφάλεια δια παν ενδεχόμενο. Η συγκεκριμένη έρευνα έγινε μετά τα μέσα Νοεμβρίου, όταν η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για την ύπαρξη συγκεκριμένων ενδείξεων ότι ισλαμιστές μαχητές σχεδιάζουν επιθέσεις στη Γερμανία.

Λόγω της τρομοκρατικής απειλής, ενισχύθηκαν τα επίπεδα ασφαλείας στα γερμανικά αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα τουριστικά κέντρα σε όλη την χώρα. Στο Βερολίνο, το κτίριο της βουλής αποκλείστηκε και φρουρείται από ένοπλη αστυνομία με αλεξίσφαιρα γιλέκα ενώ οι επισκέψεις στο γυάλινο θόλο του, απαγορεύθηκαν για δύο εβδομάδες.

Και στη διάσημη Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης, όμως, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί καθώς τις τελευταίες δέκα ημέρες, μεγάλοι αριθμοί ξένων τουριστών φτάνουν στην πόλη από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

«Δεν υπάρχει σημάδι ότι αυτό μπορεί να συμβεί, οι κρατήσεις παραμένουν ψηλά, όπως πάντα », απαντά ο επικεφαλής της διαφημιστικής εκστρατείας της πόλης, στην ερώτηση αν αυτό το χρόνο, η πόλη θα έχει λιγότερους επισκέπτες εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής.