Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αβάνα της Κούβας προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων και μεγάλες υλικές ζημιές. Ειδικότερα, πρόκειται για το πολυτελές «Hotel Saratoga» το οποίο βρίσκεται στην Piazza den Campidoglio.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί καθώς αγνοείται η τύχη 13 ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και αναρτήσεις τοπικών Μέσων στο Twitter, η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 10:50 το πρωί (τοπική ώρα) και προκάλεσε κατάρρευση τμήματος της πρόσοψης του ξενοδοχείου ενώ φαίνεται ότι προκλήθηκε και φωτιά εξαιτίας της έκρηξης. Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν μαύρο καπνό να βγαίνει από το κτήριο.

Στο ρεπορτάζ της κουβανικής τηλεόρασης επισημαίνεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως «δεν ήταν τρομοκρατική επίθεση», ενώ αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο ήταν κλειστό και μόνο εργάτες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της έκρηξης.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο βομβιστικής επίθεσης, με το επικρατέστερο σενάριο να αποδίδει την έκρηξη σε διαρροή αερίου.

Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στον τόπο της καταστροφής, ενώ η αστυνομία απέκλεισε τους γύρω δρόμους και το ιστορικό Καπιτώλιο.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο, με τα 96 δωμάτια και την πισίνα στην οροφή, ανακαινίστηκε από μια βρετανική εταιρεία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και επί σειρά ετών φιλοξένησε αξιωματούχους ξένων χωρών και διασημότητες που επισκέπτονταν την Κούβα.