Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία υποθηκεύει τον εαυτό της στις ΗΠΑ επιζητώντας να λάβει από την Ουάσινγκτον δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζήτησε χθες Πέμπτη από το Κογκρέσο να αποδεσμεύσει άλλα 33 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, τα 20 δισ. των οποίων θα αφορούν στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Ο Βολόντιν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να επωφεληθούν από τον πόλεμο ενώ παράλληλα δημιουργούν χρέη στις επόμενες γενιές στην Ουκρανία.

«O νόμος εκμισθώσεων- δανεισμού (lend- lease) είναι ένα δάνειο εγγυημένο με εμπορεύματα και δεν είναι φθηνό: πολλές μελλοντικές γενιές Ουκρανών θα πληρώσουν για τα πυρομαχικά, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα που θα προσφέρουν οι ΗΠΑ», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι «οδηγεί τη χώρα σε ένα λάκκο χρέους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Κογκρέσο υιοθέτησε νομοθεσία η οποία επικαλείται τον νόμο Lend-Lease του 1941 τον οποίο είχε προτείνει αρχικά ο πρώην πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ για να βοηθήσει τον βρετανικό στρατό που μαχόταν εναντίον των ναζί. Στόχος είναι να επιτραπεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν να προσφέρει όπλα με τη μορφή δανείου στην Ουκρανία, μετέδωσαν οι New York Times.