Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να δώσει την άδεια να σταλούν επιπλέον 33 δισ. δολάρια στην Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπιστεί η ρωσική εισβολή, ενώ θα προτείνει και μια σειρά από μέτρα για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προτείνει επίσης τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών για να αποζημιωθεί η Ουκρανία για τις ζημίες που υφίσταται. Μάλιστα, για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου.

Επίσης, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, από τα 33 δισ. δολάρια, τα 20 θα αφορούν όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια, 8,5 δισ. θα δοθούν ως άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και τα υπόλοιπα 3 δισ. ως ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια.

Σημειώνεται, ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ανήλθε στα 3 δισεκ. δολάρια. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν παγώσει περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 30 δισεκ. δολάρια, όπως γιοτ, ελικόπτερα, κτίρια και έργα τέχνης.