Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, άρχισε το βραδινό του διάγγελμα προς τον ουκρανικό λαό, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, χαρακτηρίζοντας την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ ως «ακόμη ένα έγκλημα πολέμου από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του άμεσα από την επίθεση στο καταφύγιο προσφύγων και άλλοι 12 πέθαναν στο νοσοκομείο της περιοχής. Πρόσθεσε πως μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και πέντε παιδιά. Έκτοτε, τοπικός αξιωματούχος ανέφερε πως ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται στα 52 θύματα από τον βομβαρδισμό. Ο Ουκρανός ηγέτης, πρόσθεσε πως δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Υποσχέθηκε πως η Ρωσία θα λογοδοτήσει γι’ αυτή την επίθεση και θα δικαστεί στο μέλλον για τον βομβαρδισμό του Κραματόρσκ. «Όπως η σφαγή της Μπούκα και άλλα παρόμοια εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει οι Ρώσοι, η επίθεση με πύραυλο στο Κραματόρσκ θα είναι μια από τις κατηγορία στο δικαστήριο, το οποίο θα γίνει», είπε. «Η Ρωσία δεν μπορεί να αποποιηθεί της ευθύνης, είναι αναπόφευκτο», πρόσθεσε. «Περιμένουμε μια δυναμική απάντηση από όλο τον κόσμο γι’ αυτή την επίθεση», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια επαίνεσε την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Τζουζέπ Μπορέλ, στο Κίεβο νωρίτερα την Παρασκευή. Τόνισε πως είναι ευγνώμων για την οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ ανέφερε πως συμφωνήθηκε να δοθεί επιπλέον βοήθεια από την Ευρώπη ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και εξήγησε πως πλησιάζει η ώρα που η χώρα του θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευχαρίστησε την αποστολή και τη φον ντερ Λάιεν «για την προσωπική ενασχόλησή της και βοήθεια στη δημιουργία μιας κοινής ερευνητικής ομάδας που θα αποκαλύψει ολόκληρη την αλήθεια για τις πράξεις των Ρώσων εισβολέων και να τους οδηγήσουμε όλους όσους είναι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη».

Like the massacre in Bucha, like many other Russian war crimes, the missile strike on Kramatorsk must be one of the charges at the tribunal, which is bound to happen.All the efforts of the world will be aimed to establish every minute: who did what, who gave orders. Where did the rocket come from, who was carrying it, who gave the order and how the strike was coordinated. Responsibility is inevitable.

Posted by Володимир Зеленський on Friday, April 8, 2022