Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 5 παιδιά, και δεκάδες τραυματίστηκαν νωρίτερα σήμερα, αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο.

Πρόκειται για σιδηροδρομικό σταθμό τον οποίο χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι για να απομακρυνθούν από την περιοχή εδώ και μέρες. Το Κίεβο είχε απευθύνει δημόσιες εκκλήσεις, άλλωστε, για την εκκένωση των περιοχών αυτών από αμάχους, εν αναμονή μίας μεγάλης ρωσικής επίθεσης.

Σε μια διαδικτυακή ανάρτησή του, ο κ. Κιριλένκο γνωστοποίησε πως στον νέο απολογισμό των νεκρών περιλαμβάνονται άνθρωποι που υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά την μεταφορά τους σε νοσοκομείο και σε ιατρικά κέντρα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι 98 τραυματίες νοσηλεύονται, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενα τα πρακτορεία AFP και Reuters.

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 39 νεκρούς και 87 τραυματίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ουκρανικά στρατεύματα στον σιδηροδρομικό σταθμό που χτυπήθηκε σήμερα.

Σε σχετική ανάρτησή του κοινοποίησε εικόνες από το σημείο της επίθεσης, σχολιάζοντας πως η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κακό χωρίς όρια».

Окупанти вдарили «Точкою-У» по залізничному вокзалу Краматорська, де перебували тисячі мирних українців, очікуючи на…

Posted by Володимир Зеленський on Friday, April 8, 2022

Η ρωσική πλευρά έσπευσε να αρνηθεί κάθε ευθύνη, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές, από την πλευρά των αυτονομιστών, περί «ουκρανικής προβοκάτσιας».

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για «προβοκάτσια», σε σχόλιό του για τις καταγγελίες του Κιέβου για τη σφαγή αμάχων στην Μπούκα και αλλού.

Την επίθεση στο Κραματόρσκ καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, κατηγορώντας ευθέως τη Μόσχα.

«Πτώματα παντού στο έδαφος»

Περίπου μία ώρα πριν από το χτύπημα, βρίσκονται εκεί πολλοί άμαχοι –ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά– σχηματίζοντας ουρά μπροστά από τον σταθμό και περιμένοντας να επιβιβαστούν σε τρένο, μετέδωσε λίγο νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ψάχνω τον σύζυγό μου, ήταν εκεί, δεν μπορώ να τον βρω», δήλωσε στο AFP μια γυναίκα, τρέμοντας και κλαίγοντας με αναφιλητά, διστάζοντας να πλησιάσει τους νεκρούς και κρατώντας το τηλέφωνό της κολλημένο στο αυτί της.

Μια άλλη γυναίκα ψάχνει το διαβατήριό της στις αποσκευές και τα υπόλοιπα πράγματα που είχαν εγκαταλειφθεί στον σταθμό, λερωμένα με κηλίδες αίματος. «Ήμουν στον σταθμό, άκουσα κάτι σαν διπλή έκρηξη, έτρεξα δίπλα στον τοίχο για να προστατευθώ».

«Είδα ανθρώπους μέσα στο αίμα να μπαίνουν στον σταθμό, πτώματα παντού στο έδαφος, δεν ξέρω εάν ήταν χτυπημένοι ή νεκροί. Οι στρατιώτες έσπευσαν να μας πουν να εκκενώσουμε τον σταθμό, τα άφησα όλα εκεί», είπε η ίδια.

Μέσα από τα σπασμένα γυαλιά, ένας αστυνομικός μαζεύει σε ένα κουτί κινητά τηλέφωνα που είναι λερωμένα με αίμα, ένα εκ των οποίων χτυπά δίχως απόκριση, κατά το ίδιο ρεπορτάζ, από τον τόπο της φρίκης.

Τέσσερα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς και απανθρακώθηκαν μπροστά στον σταθμό, όπου συνήθως βρίσκονταν ταξί.

Παντού στο έδαφος υπήρχαν ρυάκια αίματος.