Η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα αξιωματούχος της ουκρανικής Βουλής δήλωσε απόψε ότι σε έναν ομαδικό τάφο κοντά σε εκκλησία στην πόλη Μπούκα, όπου η Ουκρανία καταγγέλλει πως τελέστηκαν εγκλήματα πολέμου από τα ρωσικά στρατεύματα, ενδέχεται να βρίσκονται 150 με 300 σοροί.

«Αυτή τη στιγμή, τα πτώματα συλλέγονται από αξιωματούχους επιβολής του νόμου για τη διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων», ανέφερε η Λιουντμίνα Ντενισόβα σε μια διαδικτυακή της ανάρτηση.

Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μπούκα, Ανατόλι Φεντορούκ, κάλεσε τους κατοίκους της πόλης που είχαν εκτοπιστεί να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους, καθώς στην περιοχή συνεχίζουν να υπάρχουν νάρκες.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Φεντορούκ δήλωσε ότι σχεδόν 3.700 πολίτες παρέμειναν στη Μπούκα καθ’όλη τη διάρκεια της κατοχής από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν ωμότητες εκεί.

Το Κρεμλίνο αρνείται τους ισχυρισμούς αυτούς. Η Ρωσία αρνείται, γενικότερα, ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι στην Μπούτσα, ειδικότερα, είναι μια «τερατώδης πλαστογραφία» που οργανώθηκε από τη Δύση.

Η πόλη που βρίσκεται στην περιφέρεια του Κιέβου ανακαταλήφθηκε πλήρως από τις ουκρανικές δυνάμεις, λίγο αφότου την εγκατέλειψαν οι Ρώσοι, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους, εστιάζοντας στο ανατολικό μέτωπο.

Πριν από τον πόλεμο η Μπούκα είχε πληθυσμό περίπου 37.000 κατοίκων, σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας.